DUPLO VEĆA INVAZIJA

Horda od 300.000 Rusa na granici Ukrajine, Amerikanci tvrde: ‘Ovo sada je Gerasimovljeva vojska!‘

Kremlj je pripremio 1800 tenkova, 3950 oklopnih vozila, 2700 topničkih sustava, 400 borbenih zrakoplova, 300 helikoptera...

Ruski vojnici na paradi u Moskvi, Valerij Gerasimov

 /Profimedia

Rusija je pripremila gotovo 2000 tenkova i 300.000 vojnika za veliku ofenzivu na Donbas u nadolazećim tjednima, upozoravaju ukrajinski obavještajci. Očekuje se da će napad biti pojačan još tisućama oklopnih vozila, topničkim sustavima, kao i stotinama borbenih zrakoplova i helikoptera. Tjednima su ukrajinski obavještajci upozoravali na predstojeću rusku ofenzivu u pokušaju Kremlja da ponovno preuzme inicijativu nakon mjeseci zastoja na bojnom polju.

Očekuje se da će se napad poklopiti s godišnjicom invazije na Ukrajinu, 24. veljače. Usred porasta borbi, vojni analitičari tvrde da je dugoočekivana ruska ofenziva već započela i očekuje se da će se ubrzati kako se približava simbolični datum.

"Očekujemo u sljedećih 10 dana novu, veliku invaziju", izjavio je jedan ukrajinski vojni dužnosnik za Foreign Policy.

Ukrajinska vojno-obavještajna služba vjeruje da Rusija sada ima više od 300.000 vojnika unutar zemlje, što je gotovo dvostruko više od broja koji je bio nagomilan na njezinim granicama neposredno prije početka rata.

Ruska vojska također je pripremila 1800 tenkova, 3950 oklopnih vozila, 2700 topničkih sustava, 810 višestrukih lansirnih sustava iz sovjetske ere, 400 borbenih zrakoplova i 300 helikoptera za novu ofenzivu - prema procjenama Kijeva.

"Ovo sve je mnogo veće od onoga što se dogodilo u prvom valu", rekao je dužnosnik. "Oni ne obraćaju pozornost na bilo kakve žrtve, na bilo kakve gubitke na bojnom polju...", navodi jedan ukrajinski dužnosnik za britanski The Telegraph.

Očajnički apel Kijeva

Ako su točne, procjene bi mogle značiti da je Rusija sada spremila znatno više tenkova od onog broja s kojim je prvotno ušla u Ukrajinu. Očekuje se da će general Valerij Gerasimov, kojeg je Kremlj prošlog mjeseca imenovao glavnim zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, usmjeriti prve glavne pokušaje na zauzimanje preostalih regija Donbasa, Donjecka i Luganska.

Kijev je očajnički apelirao na zapadne saveznike da ubrzaju isporuke oružja u iščekivanju golemih valova napada koji bi mogli preplaviti obrambene položaje.

Do sada su ruske snage uspjele osigurati tek postupne dobitke oko Bahmuta, u Donjecku te Kremine u susjednom Lugansku - i to po cijenu desetaka tisuća vojnika.

U četvrtak je regionalni guverner Luganska, Sergej Hajdaj, rekao da je Rusija pokrenula ofenzivu u pokušaju proboja ukrajinske obrane u blizini Kremine.

"Ruske su trupe pokušavaju probiti prema zapadu kroz snijegom prekrivene šume. Ovi napadi su praktički svakodnevna pojava. Vidimo male skupine ruskih vojnika kako pokušavaju napredovati, ponekad uz potporu borbenih vozila i tenkova. Ponekad ne. Ali je paljba neprekidna", poručio je.

Rusi preuzeli inicijativu

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata izvijestili su da je Rusija vjerojatno ponovno preuzela inicijativu u Lugansku nakon što je u to područje poslala nekoliko visoko obučenih divizija.

"Posvećenost značajnih elemenata najmanje tri velike ruske divizije ofenzivnim operacijama u ovom sektoru ukazuje na to da je ruska ofenziva započela, čak i ako ukrajinske snage zasad sprječavaju ruske snage da osiguraju značajne dobitke", piše u dnevnom izvješću Instituta.

Svatove i Kreminu Moskva je zauzela još prošlog proljeća, prije nego što su vraćeni u ukrajinskoj protuofenzivi. Rečeno je da je 90. tenkovska divizija, jedna od najslavnijih moskovskih vojnih postrojbi uključena u nove borbe, što je znak da se Kremlj distancirao od korištenja plaćenika iz Wagnerove skupine za zauzimanje ukrajinskog teritorija.

Formacije iz takozvanih narodnih republika Donjecka i Luganska također su potisnute u stranu u korist konvencionalnijih snaga od strane Moskve, izvijestio je američki Institut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:05