SMANJENJE NAPETOSTI

Hong Kong: Dogovor vlasti i prosvjednika

 AFP

HONG KONG - Nakon što se broj prosvjednika u Hong Kongu smanjio, a državni službenici se vratili na posao, vlasti i vodstvo prosvjednika u ponedjeljak navečer dogovorili su se o uvjetima za pregovore o reformi izbornog zakonodavstva, koja bi trebala početi za nekoliko dana.

Vlasti Hong Konga dale su jamstva studentskim vođama da će sastanci s njima biti otvoreni za javnost, rekao je zamjenik tajnika za ustav i odnose s maticom Kinom Lau Kong-wah.

"Nadamo se prijateljskom dijalogu uz obostrano poštovanje", rekao je Lau, ustvrdivši da je na pripremnim sastancima "ostvaren dobar napredak".

"Suglasili smo se oko triju načela. Prvo, da će biti više od jednog sastanka; drugo, da će vlada i studenti biti ravnopravne strane; i treće, da će u slučaju konsenzusa vlada provesti odluke", pojasnio je.

Podtajnik Saveza studenata Hong Konga Lester Shum potvrdio je da je vlada prihvatila njihove uvjete, ali i najavio da će se savez savjetovati s drugim sudionicima prosvjeda prije iznošenja ikakvih konkretnih zahtjeva.

Kina je već isključila mogućnost promjene svoje odluke od 31. kolovoza da se politički vođa Hong Konga 2017. može izabrati isključivo nakon što uski odbor za nominaciju potvrdi kandidate.

Shum je rekao da će prosvjednici i ubuduće zauzimati tri ključna dijela grada - Admiralitet, Mong Kok i zaljev Causeway - sve dok vlasti ne ponude "opipljive ustupke glede izborne reforme".

Savez studenata također je istaknuo zahtjev da vlasti ne pribjegavaju sili u tjeranju prosvjednika dok se pregovori uspješno ne dovrše, dodao je.

No Lau nije želio odgovoriti na pitanja o tome hoće li se vlada suzdržati od uporabe sile protiv prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 01:20