ŽIVOT U EMIRATU

Hoće li doći do zaokreta u radikalnoj talibanskoj politici? ‘Pogledajte samo ovaj intervju...‘

Talibani su najavili opću amnestiju za sve u Afganistanu i pozvali žene da se priključe vladi
 Javed Tanveer/AFP; Screenshot Twitter

Talibani su danas najavili opću amnestiju za sve u Afganistanu i pozvali žene da se priključe vladi.

Enamullah Samangani, predstavljen kao član komisije za kulturu, rekao je to na afganistanskoj državnoj televiziji. Islamski emirat ne želi da žene budu žrtve, one trebaju biti dio strukture vlade u skladu sa šerijatskim zakonom, poručio je Samangani. Islamski emirat talibanski je naziv za novu državu.

Još nije u potpunosti jasan sastav nove vlade, ali trebalo bi postojati puno islamsko vodstvo i sve bi se strane trebale uključiti, istaknuo je talibanski lider Enamullah Samangani.

Glasnogovornik talibana Abdul Haq Hamad dao je intervju voditeljici privatne televizije Tolo, čiji su novinari ranije bili meta napada talibana.

Voditeljica Behstha razgovor je vodila s maramom na glavi, ali ne u burci. To neki tumače kao talibanski blagi zaokret prema ženskim pravima, prenosi Guardian. Tako nešto ne bi bilo moguće pod talibanskom vlašću prije 20 godina, ističu. Za vrijeme vlasti talibana od 1996. do 2001, ženama je jedva bilo dozvoljeno da izađu iz kuće, prekrivene burkom i u pratnji muškog srodnika.

Dopisnik američke televizijske mreže NBC Richard Engel podijelio je videosnimku desetak žena u Kabulu koje prosvjeduju za ženska prava, izvikujući slogane s transparentima u rukama. “Posao, obrazovanje i politička participacija su pravo svake žene”, apeliraju.

Malo je vijesti o tome što se doista događa na terenu. Zamjenik šefa talibana, šef vojne komisije Maulvi Mohammad Yaqub, naredio je borcima da ne ulaze u kuće i ne oduzimaju imovinu. Tko se ogluši, smatrat će se krivim za čin pobune. “Poštovani mudžahedini, naša je poruka za sve vas da nikome nije dopušteno ući u domove ljudi, posebno u Kabulu. Ne smijete ni zaplijeniti automobile/vozila od ljudi”, rekao je u audio poruci.

U ponedjeljak je glavna vijest bio kaos na aerodromu gdje su se stotine pokušavale ukrcati na vojne avione koji su odvozili diplomatsko i ostalo inozemno osoblje. Nije bilo vijesti o većim zlostavljanjima ili premlaćivanjima, prenosi AP, ali brojni su stanovnici Kabula ostali kod kuće, u strahu nakon što su pobunjenici preuzeli vlast i ispraznili zatvore.

U utorak ujutro više nije bilo kaosa na aerodromu, CNN javlja da je vojni dio zračne luke pod kontrolom SAD-a. Stefano Pontecorvo, viši civilni predstavnik NATO -a u Afganistanu, objavio je video zapis prazne piste s američkim vojnicima. Pista je otvorena, vidim avione koji uzlijeću i slijeću, napisao je Pontecorvo na Twitteru.

Međunarodni komitet Crvenog križa izvijestio je da je u borbama u više regija Afganistana proteklih dana ranjeno na tisuće ljudi.

AP prenosi da se izgleda nastavljaju razgovori između talibana i nekoliko bivših afganistanskih dužnosnika, među ostalim bivšeg predsjednika Hamida Karzaija i Abdullaha Abdullaha, šefa vijeća za nacionalno pomirenje. Predsjednik Ešref Gani pobjegao je iz zemlje. Pozivajući se na talibanske izvore, AP prenosi da je iz Katara u Kabul stigao vođa talibana Amir Khan Muttaqi. Muttaqi je bivši ministar obrazovanja u posljednjoj talibanskoj vladi. Počeo je kontaktirati s afganistanskim političarima i prije Ganijevog bijega, i dosad je obavio nekoliko rundi razgovora s afganistanskim vođama, javlja Guardian.

No detalji pregovora o formiranju buduće vlade nisu iscurili. Izvori zapadnih agencija nadaju se “dobrim vijestima” za dan ili dva. Cilj je vlada u kojoj će sjediti i netalibanski lideri. Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u ponedjeljak na uspostavu nove vlade, koja će biti "ujedinjena, uključiva i reprezentativna, a uključivat će puno, ravnopravno i značajno sudjelovanje žena".

image
Učenice u Afganistanu
Aref Karimi/AFP
image
Učenice u Afganistanu
Aref Karimi/AFP

Kina je optužila SAD da su ostavile užasnu zbrku nemira, podjela i razorenih obitelji u Afganistanu. Peking se boji da bi Afganistan mogao postati polazište za ujgurske separatiste u pograničnom području Xinjiangu. Prošlog mjeseca talibani su se sastali s Wang Yijem, kineskim ministrom vanjskih poslova, obećavši da se Afganistan neće koristiti kao baza za militante. Kina je zauzvrat ponudila ekonomsku pomoć.

Turska je u dijalogu sa svim stranama u Afganistanu, uključujući talibane, izjavio je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Nastavit ćemo podržavati afganistanski ekonomski razvoj, stabilnost i mir, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Jordana. Pakistanski talibani čestitali su afganistanskim, nazivajući to 'pobjedom cijelog islamskog svijeta’, prenio je CNN. Pakistanci su obećali podršku i jačanje “Islamskih emirata Afganistana”.

image
Talibanski borci u Kabulu)
Wakil Kohsar/AFP

Pentagon je danas objavio da će u narednim tjednima nastojati evakuirati što je moguće više američkih građana i afganistanskih tumača. "Ostajemo predani dovršetku povlačenja na siguran i uredan način. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo izvukli što je više moguće američkih državljana kao i mnoge od tumača i prevoditelja", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

SAD vjeruje da može izvlačiti 5 do 9 tisuća ljudi dnevno iz Kabula. Smatra se da je na području Kabula ostalo 5.000 do 10.000 američkih državljana. U zadnja 24 sata SAD su evakuirali iz Kabula više od 700 ljudi, među kojima 150 američkih državljana. Tri baze u SAD-u spremne su primiti do 22 tisuće afganistanskih saveznika u narednim tjednima.

Njemačka je objavila da je spremna primiti 10.000 afganistanskih suradnika. Prvi avion koji su poslali uspio je u noći na utorak pokupiti samo 7 njemačkih državljana, s obzirom da ih nije više bilo u zračnoj luci, a zbog policijskog sata drugi nisu mogli pristići. Imali smo jako malo vremena, zbog vrlo kaotične i opasne situacije na aerodromu, objasnila je ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da su poslali dodatnih 600 vojnika da pomognu evakuaciji diplomatskog osoblja. I oni će evakuirati dio afganistanskog pomoćnog osoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:41