BAVARSKA

Hitleru oduzeli titulu počasnog građanina: 'Bilo je i vrijeme'

 CC

TEGERNSEE - Nakon 83 godine Adolf Hitler ostao je bez titule počasnog građanina Tegernseea, pitoresknog turističkog gradića u južnoj Bavarskoj, piše Bild.

"Željeli smo to riješiti jednom za svagda", rekao je gradonačelnik Johannes Hagn.

Hitleru je titula počasnog građanina, koju je dobio 1933. kad je postao kancelar, oduzeta jednoglasnom odlukom gradskih vijećnika.

Tegernsee, smješten uz jezero u bavarskim Alpama, bio je omiljena destinacija nacističkih čelnika. Grad je tek 1947. preimenovao svoju središnju ulicu iz "Ulice Adolfa Hitlera" u "Glavnu ulicu".

Ali su gradske vlasti nekako zaboravile da je Hitler i njihov počasni građanin. Gradonačelnik Hagn je rekao da je gradska uprava mislila kako titula počasnog građanina prestaje važiti sa smrću osobe. Nedavno im je jedan novinar skrenuo pažnju da to nije točno.

Osim Hitlera, bez titule počasnog građanina tako je ostao i Paul von Hindenburg, njemački general i predsjednik koji je Hitleru dao mandat za sastav vlade.


Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 18:09