POTVRĐENE ŠPEKULACIJE

Hamid Karzai priznao: Da, Iran nam šalje pune vreće novca

Karzai tvrdi da je novac dobiven iz Irana potrošen transparentno
Afghan President Hamid Karzai waves as he waits to meet U.N. Secretary-General Ban Ki-moon in Kabul November 2, 2009. Ban made a surprise visit to Afghanistan on Monday as pressure grew to abandon plans for a risky run-off vote after the withdrawal of Karzai's only rival. REUTERS/Ahmad Masood(AFGHANISTAN POLITICS)
 REUTERS

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai priznao je danas ono o čemu su ovih dana spekulirali zapadni mediji - njegova je vlada primala novčanu pomoć od Irana, i to, kako je rekao, u "vrećama novca".

Priznanje je uslijedilo nakon priče u The New York Timesu po kojoj njegov šef ureda Umar Daudzai prima novac iz Teherana koji, tvrde američke novine, želi proširiti utjecaj u Afganistanu. Novac, piše NYT, broji se u milijunima dolara i odlazi u fondove koje Karzai i Daudzai koriste da bi kupili lojalnost parlamentaraca, plemenskih starješina, ali i talibana.

"Iran nam pomaže par puta godišnje s iznosima od oko 700.000 eura. Daudzai prima novac po mojoj zapovijedi i to je službena pomoć", rekao je Karazai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:14