PALA NA TRIK

Hakeri razotkrili identitet ‘mesara‘ Mariupolja, a usput objavili škakljive fotke njegove supruge

Objavljeni su brojni osobni podaci zapovjednika, uključujući njegove privatne kontakte i popise pilota pod njegovim zapovjedništvom

Razoreno kazalište i supruga Sergeja Atroščenka

 InformNapalm

Ukrajinski hakeri tvrde da su otkrili identitet zapovjednika ruskog zrakoplovstva koji je odgovoran za bombardiranje Mariupolja te da su nasamarili njegovu suprugu koja im je zatim poslala zavodljive fotografije sebe i partnerica ostalih časnika.

Ukrajinska aktivistička skupina Cyber Resistance i volonterska organizacija Inform Napalm objavili su da je zapovjednik 980. pukovnije zrakoplovstva, Sergej Atroščenko, naredio zrakoplovima da bace dvije bombe od 500 kilograma na kazalište u Mariupolju 16. ožujka 2022.

image
Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/sputnik/profimedia

U napadu su ubijene stotine civila jer je kazalište korišteno kao sklonište od zračnih napada, a na vanjskoj strani dvorišta stajao je i natpis "DJECA". Nakon što su saznali Atroščenkove osobne podatke, jedan od aktivista se predstavio kao časnik iz pukovnije i zamolio njegovu suprugu Liliju da organizira fotografiranje supruga i djevojaka kao potpora muškarcima na bojišnici.

image
InformNapalm.org

16. ožujka 2023., točno godinu dana od bombaškog napada na kazalište u Mariupolju, dogovoreno je fotografiranje. Lilia je hakerima osigurala pristup do fotografija na kojima 12 žena pozira u uniformama svojih muževa, kao i fotografija na kojima su polugole. Pomoću njih su aktivisti identificirali još nekoliko ruskih zapovjednika za koje vjeruju stoje iza napada.

image
InformNapalm.org

Inform Napalm otkrio je da je 42-godišnji Atroščenko rođen u ukrajinskom gradu Ovruču prije nego se preselio u Rusiju. Jedno je vrijeme služio na okupiranom Krimu prije nego se preselio u ruski grad Primorsko-Akhtarsk. Hakeri su poručili da je Atroščenko osobno izdao zapovijed ratnim zrakoplovima za pokretanje napada na civile, uključujući i rodilište u Mariupolju.

image
InformNapalm.org

Objavljeni su brojni osobni podaci zapovjednika, uključujući njegove privatne kontakte, plaća, popisi pilota pod njegovim zapovjedništvom, procjene učinka kao i detalji misija koja su dostavljane ukrajinskim obavještajnim službama na analizu.

image
InformNapalm.org

Dva dana nakon primljenih fotografija njegove supruge, Atroščenkovoj pukovniji dodijeljena su priznanja koja je potpisao sam Vladimir Putin. Pukovnija je nagrađena zbog masovnog junaštva te hrabrosti i čvrstoće u borbenim djelovanjima za zaštitu domovine.

Inform Napalm tvrdi da su hakeri proslijedili prikupljene podatke Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) kako bi doprinijeli istrazi ruskih ratnih zločina u Ukrajini. Cijeli ovaj događaj odvijao se u isto vrijeme kad je Bidenova administracija najavila da će ponuditi potporu za osnivanje suda posvećenog otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina.

Dužnosnici su rekli da predviđaju hibridni sud temeljen na ukrajinskom pravosudnom sustavu s uključenim međunarodnim komponentama, slično kao što se napravilo sa sudovima za ratne zločine koji su uspostavljeni u Kambodži, Čadu, Srednjoafričkoj Republici i Bosni, dok će im sjedište vjerojatno biti u Haagu.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda ranije ovog mjeseca izdao je naloge za uhićenje ruskog predsjednika i njegovog pomoćnika zbog otmice ukrajinske djece. SAD nije članica ICC-a što mu otežava podržavanje suda dokazima ili informacijama koje bi bile korisne u postupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:36