NASTAVAK AGONIJE

Haiti: U ‘gradu šatora’ silovanja su stalna

Dok razrušeni Haiti strepi od predstojeće kišne sezone, u kampovima vlada bezakonje i siluju čak i dvogodišnje djevojčice
A woman walks between tents set up at a new camp for earthquake survivors in the Santo neighborhood in Port-au-Prince, Monday, March 15, 2010. Authorities from the Dominican Republic are setting up the camp in their neighboring country, with tents provided by the International Organization for Migration, before the start of the upcoming rainy season. (AP Photo/Esteban Felix)
 AP

PORT-AU-PRINCE - Zgrabili su me, stavili mi ruke preko usta i počeli se redati - ispričala je u neugodu zavijena 21-godišnja majka s Haitija , koju su trojica muškaraca silovala kad je jedne noći otišla do jednog od improviziranih WC-a u “gradu šatora” u Port-au-Princeu, gdje živi otkad je u razornom potresu izgubila svoj dom, kao i još 1,3 milijuna Haićana. Bez rasvjete ili nekoga tko bi pazio na red, kampovi sa šatorima, u kojima danas živi oko 220.000 ljudi, nakon zalaska sunca postaju iznimno opasna mjesta, pogotovo za žene.

Seks u zamjenu za hranu

Silovanja koja su i prije potresa bila veliki problem na Haitiju (često ih se koristilo kao političko oružje) sada su postala gotovo svakodnevna, a nakon što su izgubile svoje sinove, očeve, muževe i braću, žene su postale još ranjivije. U isto vrijeme, napadači pokazuju sve veću brutalnost - u kampu u predgrađu Petionville nedavno su silovane sedmogodišnja i dvogodišnja djevojčica.

Većina njih ne prijavljuje napadače zbog srama, straha od osvete ili socijalne osude, a mnoge moraju pristati na seks kako bi uopće dobile pomoć u hrani ili sklonište.

“Pogotovo mlade djevojke moraju pregovarati na seksualnoj osnovi kako bi dobile sklonište ili hranu”, navodi se u najnovijim izvješćima.

U kampu u kojem je dom pronašla 21-godišnjakinja živi još 47.000 ljudi. Među njima, tvrdi aktivist za ljudska prava Fritznel Pierre, i deseci odbjeglih zatvorenika.

Boje se i policije

- Nitko ništa ne govori jer su prestrašeni, boje se kriminalaca, ali i policije - ispričao je Pierre, koji je u istom kampu zabilježio još tri grupna silovanja. Među žrtavama je i 17-godišnja djevojka, koja je bila djevica kad ju je silovalo šest muškaraca. - Jako sam zabrinut za nju jer ona nema nikoga tko bi je pazio. Kaže da vidi napadače, ali da ju je strah prijaviti ih jer bi onda morala otići iz kampa, a nema kamo - objašnjava Pierre.

UN-ovi mirovnjaci počeli su patrolirati kampovima (vozeći se u automobilima iz kojih ne izlaze) tek nekoliko tjedana nakon prijave prvog silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:27