AMERIČKI IZBORI

Gužva na Capitol Hillu: Republikanci nakon četiri godine preuzeli Zastupnički dom

Republikanci su, prema procjenama, osvojili najmanje 60 mjesta više u Zastupničkom domu Kongresa dok će demokrati zadržati najmanje 50 od 100 mjesta u Senatu

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama doživio je svoj prvi poraz u očima svojih sunarodnjaka. Prvi neslužbeni rezultati upućuju da je na izborima za američki Kongres, održanima u utorak, premoćnu pobjedu odnijela Republikanska stranka.

Republikanci su, prema procjenama CNN-a, osvojili najmanje 60 mjesta više u Zastupničkom domu Kongresa, koji ima 435 zastupnika, čime su oborili demokratsku većinu koja je vladala posljednje četiri godine. Prema tome bi republikanci imali 239, a demokrati 196 zastupnika. S druge strane, Demokratska će stranka zadržati najmanje 50 od 100 mjesta u Senatu.

Takvi su rezultati bili i za očekivati jer su ranije izlazne ankete kao i one s birališta pokazivale nezadovoljstvo te zabrinutost birača načinom na koji administracija prvog crnog predsjednika u američkoj povijesti vodi gospodarstvo i politiku SAD-a.

Među pobjednicima su i republikanci Dan Coatskoji postao predstavnik u Senatu za Indianu te Rand Paul koji je isto ostvario u Kentuckyju. Paul je iza sebe imao snažnu podršku aktualnom konzervativnog pokreta Tea Party. Republikanski veteran Jim DeMint u Senatu će predstavljati Južnu karolinu dok će Rob Portman vjerojatno osvojiti senatorskom mjesto Ohia.

Još jedan pristaša Tea Partyja, Marco Rubio, pobijedio je u senatorskoj utrci na Floridi.

Prema trenutačnim informacijama, demokrat Patrick Leahy u Senatu će predstavljati Vermont dok je njegov stranački kolega Chris Coons to činiti za Deleware nakon uspješne pobjede na republikankom te kandidatkinjom Tea Partyja Christine O'Donnell.

CNN-ove anketa prije izbora pokazale su kako je većina birača (53 posto) nezadovoljna s obje političke opcije, no isto tako 88 posto njih smatra kkako je gospodarsko stanje u zemlji loše dok svega 35 posto vjeruje da se Sjedinjene Američke Države kreću pravim kolosijekom.

Obaminu administraciju ne odobrava 54 posto birača dok velika većina, gotovo tri četvrtine birača, ne podržava rad Kongresa s demokratskom većinom što su preliminarni rezultati izbora i dokazali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:07