POSLJEDICE KRIZE

GUVERNEROVE PROGNOZE: 'Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto'

guverner Ignazio Visco
 AFP

Talijansko gospodarstvo ove bi se godine zbog koronakrize moglo smanjiti do 13 posto, rekao je u petak guverner talijanske središnje banke.

- Prema osnovnom scenariju, pad gospodarstva ove bi godine iznosio devet posto - izjavio je guverner Ignazio Visco.

- Drugi scenarij, koji se temelji na pesimističnijim, iako ne na ekstremnim pretpostavkama, predviđa pad BDP-a u ovoj godini za 13 posto i znatno sporiji oporavak u 2021. godini - upozorio je.

Njegovo upozorenje vremenski se poklopilo s Istatovom izmjenom procjene rasta u prvom tromjesečju.

Talijanski BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 5,3 posto na kvartalnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda. Prva procjena pokazivala je pad od 4,7 posto.

Pola talijanske recesije posljedica je mjera karantene, a druga polovina pada svjetske trgovine i oštrog pada turizma, rekao je guverner.

Po njegovim procjenama, talijanski manjak u proračunu skočit će ove godine na 10,4 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 1,6 posto. Javni dug iskazan udjelom u BDP-u porast će za 21 postotni bod, na 156 posto BDP-a.

- Jedno je sigurno - nakon pandemije razina javnog i duga privatnog sektora bit će puno veća, a nejednakost izraženija, i to ne samo na području ekonomije - poručio je guverner talijanske središnje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 07:22