HLADAN TUŠ

Gruzijski put prema članstvu u EU stavljen na čekanje, za sve je ‘kriv‘ novi zakon o nevladinim organizacijama

Zakon, koji je stupio na snagu početkom lipnja, služit će ušutkavanju organizacija koje kritiziraju vladu na način sličan ruskom

Prosvjed protiv zakona o nevladinim organizacijama u Tbilisiju

 Vano Shlamov/AFP

Čelnici EU-a odlučili su u četvrtak zaustaviti Gruziju na putu prema Europskoj uniji zbog novog zakona za nevladine organizacije (NVO) koje primaju inozemna sredstva.

Prema zakonu, neovisni mediji i druge organizacije civilnog društva moraju se registrirati kao "strani agenti" i dostaviti podatke državi ako primaju više od 20% financiranja iz inozemstva.

Zakon o nevladinim organizacijama "predstavlja nazadovanje" u odnosu na uvjete postavljene Gruziji da se pridruži bloku, navodi se u izjavi čelnika EU-a.

Izjava poziva gruzijske vlasti da preokrenu "trenutačno postupanje koje ugrožava put Gruzije u EU, što de facto dovodi do zaustavljanja procesa pristupanja".

Gruzija je službeni kandidat za pristupanje EU-u od prosinca 2023.

Masovni prosvjedi u Gruziji te intervencija EU-a i Sjedinjenih Država, koji se protive zakonu, nisu pokolebali vladu.

Protivnici vjeruju da će zakon, koji je stupio na snagu početkom lipnja, služiti ušutkavanju organizacija koje kritiziraju vladu na način sličan ruskom.

Vladajuća stranka Gruzijski san opravdala je zakon povećanjem transparentnosti i jačanjem gruzijskog suvereniteta.

EU je dosad raspravljao o nizu odgovora na razvoj događaja u Gruziji, uključujući zamrzavanje sastanaka na visokoj razini i usmjeravanje EU financiranja izravno nevladinim organizacijama u zemlji.

Također je bilo zabrinutosti oko potpore gruzijskoj javnosti, koja je i dalje čvrsto proeuropska.

"Glavni fokus je poslati snažnu poruku gruzijskoj vladi i podršku gruzijskom narodu", rekao je u četvrtak diplomat EU-a za dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:12