PORUKA LJUDIMA NA VRHU

GRETA UOČI FORUMA U DAVOSU 'Svjetski čelnici i svi vi na vlasti - tek ćete vidjeti!' KLIMATSKI AKTIVIST NJOKI 'Vrijeme je za ukidanje milijardera'

Greta Thunberg
 AFP

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg u petak je s desetak tisuća prosvjednika promarširala švicarskim gradom Lausanneom prije polaska u Davos sljedeći tjedan gdje će političke i poslovne lidere pozvati na veću borbu protiv klimatskih promjena.

Thunberg, 17-godišnja djevojka koja je pokrenula globalni klimatski pokret Petak za budućnost, osudila je vlade što nisu poduzele više za smanjenje emisije plinova prije nego što bude prekasno.

- U novoj godini smo, ušli smo u novo desetljeće i zasad nismo vidjeli nikakvih naznaka o stvarnoj klimatskoj akciji i potrebi za promjenom - poručila je Greta.

- Svim svjetskim čelnicima i onima na vlasti želim poručiti 'Tek ćete vidjeti!'. Tu poruku ćemo vam poslati na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu sljedeći tjedan - dodala je klimatska aktivistica.

Prosvjednici su držali transparente s natpisima "Probudi se i nanjuši šumske požare" i "Kasno je, ali nije prekasno".

Thunberg odlazi na Svjetski ekonomski forum drugu godinu zaredom i sudjelovat će na dva panela.

Klimatske promjene i uništavanje okoliša najveći su rizici koje su donosioci odluka naveli u istraživanju prije okupljanja u Davosu.

Ovogodišnji skup odvija se u vrijeme najgorih požara u Australiji. Dok je tamošnja vlada izbjegavala priznati vezu požara s klimatskim promjenama, požari su dodatno zabrinuli javnost zbog globalnog zatopljenja.

Prošla godina bila je druga najtoplija na Zemlji otkad postoje mjerenja, a svijet bi se trebao pripremiti za najekstremnije vremenske neprilike poput šumskih požara koji su opustošili veći dio Australije, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija.

- Mi smo savez koji se idućega tjedna organizira u 20 zemalja kako bi poručili: Vrijeme je isteklo za forum u Davosu. Vrijeme je isteklo - rekao je kenijski aktivist Njoki Njoroge Njehu okupljenima u Švicarskoj.

- Vrijeme je za ukidanje milijardera jer ih si mi ne možemo priuštiti, planet si ne može priuštiti milijardere - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:19