PROMJENE U VLADI

Grčki premijer smijenio ministra javnog reda zbog požara, ministar zdravstva postao prvi čovjek turizma

Mitsotakis, čija je konzervativna vlada preuzela dužnost 2019., javno se ispričao zbog kašnjenja i propusta u službenom odgovoru na požare
 Angelos Tzortzinis/AFP

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis smijenio je u utorak ministre javnog reda i turizma i osnovao novi portfelj civilne zaštite nakon velikih kritika vladina odgovora na požare ovog ljeta.

Više od četvrt milijuna hektara borove šume izgorjelo je u kolovozu u požarima koji su gorjeli danima širom zemlje, stigavši sve do predgrađa Atene. Poginulo je dvoje ljudi, a tisuće su morale biti evakuirane.

Mitsotakis, čija je konzervativna vlada preuzela dužnost 2019., javno se ispričao zbog kašnjenja i propusta u službenom odgovoru na požare i obećao da će ispraviti pogreške.

U utorak je smijenio ministra javnog reda Michalisa Chrysochoidisa i postavio na njegovo mjesto Takisa Theodorikakosa, političkog analitičara i ministra unutarnjih poslova.

Ministra zdravstva Vassilisa Kikiliasa postavio je na dužnost ministra turizma umjesto Harryja Theoharisa.

Odlučio je osnovati i ministarstvo civilne zaštite koje će voditi Evangelos Apostolakis, umirovljeni admiral i bivši ministar obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:32