VEČERAS KLJUČNI SASTANAK

Grčki čelnik se odrekao plaće zbog krize! Njemačka demantira glasine: Želimo Grčku u eurozoni, nećemo dopustiti njezin bankrot

Grčki ministar financija potvrdio je kako će sva otvorena pitanja u pregovorima oko druge financijske pomoći Grčkoj biti zatvorena danas
 AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKIAFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

ATENA - Grčki ministar financija Evangelos Venizelos potvrdio je kako će sva otvorena pitanja u pregovorima s međunarodnim vjerovnicima oko druge financijske pomoći toj posrnuloj zemlji biti riješena prije početka večerašnjeg konferencijskog telefonskog razgovora europskih ministara financija, javlja AP.

Dodao je kako je preostalo 'vrlo malo' pitanja te da će ih sigurno dovršiti prije 18 sati.

Umjesto sastanka ministara, koji je otkazan u utorak jer Atena nije zadovoljila prijašnje uvjete, među kojima je bilo 'krpanje rupe' u proračunu od 325 milijuna eura te pisana jamstva vladajuće koalicije.

Venizelos je javnosti priopćio navedene informacije nakon sastanka s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom koji je istaknuo kako će se zbog krize odreći predsjedničke plaće.

Njemački su dužnosnici izjavili u srijedu kako su željeli učiniti se kako bi Grčku zadržali unutar eurozone, no neka od osiguranja koja jamče kako će se reforme provesti i dalje nedostaju.

Glasnogovornik kancelarke A ngele Merkel, Steffen Seibert, oštro je demantirao glasine na burzama da bi Njemačka bila sretna kada bi Grčka bankrotirala i napustila eurozonu, u kojoj se trenutačno nalazi 17 zemalja. Dodao je da su mjere koje je Europa poduzela kako bi Grčku izvukla iz bezdana 'očit znak da Njemačka sa svojim europskim partnerima radi na pronalasku najizglednijeg puta gčrkog izlaska iz krize'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:21