USPON PREMA VRHU

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković poručio Slovencima: Da, idem na izbore

Janković se dvoumio o kandidaturi za premijera, no konačnu odluku donio je nakon što su ga podržali i Milan Kučan te 'otac nacije' France Bučar
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

LJUBLJANA - Dugo je Slovenija čekala odluku Zorana Jankovića o tome hoće li se kandidirati za premijera, a gradonačelnik Ljubljane u utorak je konačno rekao “DA!”

To je poslije 14 sati bila jedina riječ na njegovom profilu na Twitteru, nakon što je na Kongresnom trgu, pred okupljenim novinarima i 400-njak građana, bivši direktor Mercatora rekao: “Idem na parlamentarne izbore!”

Objasnio je da će na izbore ići s vlastitom strankom, koja će biti “programska” i otvorena za sve, ali i da još nije siguran hoće li i sam biti na listi zastupničkih kandidata jer “sebe ne vidim u parlamentu, moj karakter uvijek je bila izvršna funkcija”.

- Na izbore idemo s namjerom da pobijedimo, a odluku prepuštamo građanima - rekao je.

O tome da bi se Janković mogao kandidirati za premijera spekuliralo se još od 2006. kada s kandidirao za gradonačelnika, no spekulacije su se pojačale prošli mjesec nakon pada vlade Boruta Pahora.

Janković se otada u dijelu javnosti spominje kao mogući spas za ljevicu, odnosno čovjek za kojeg bi mogli glasati lijevo orijentirani birači koje je Pahor bespovratno razočarao. No, ankete su pokazivale da gradonačelnik Ljubljane ne stoji dobro izvan glavnoga grada, pa se još do prije tjedan dana činilo da od kandidature neće biti ništa. A onda ga je u ponedjeljak 26 uglednih Slovenaca - među njima bivši predsjednik Milan Kučan, “otac nacije” France Bučar, ekonomist Jože Mencinger, ali i zvijezde poput Zorana Predina i Branka Djurića Đure - javno pozvalo da se kandidira i “žrtvuje za Sloveniju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 03:37