SILNO POPULARNI

Građani pohrlili u nove supermarkete u Srbiji: ‘Jeftine cijene su nas šokirale, ali jedna stvar nas je razočarala!‘

U zadnje dvije godine veliki broj ruskih državljana doselio se u Srbiju

Prizor iz ruskog diskonta Svetofor

 YouTube

U zadnje dvije godine veliki broj ruskih državljana doselio se u Srbiju, a pojedini srbijanski mediji usudili su se našaliti da su ‘Rusi okupirali Beograd‘.

U prijestolnici Srbije započeli su nove živote, a koliko su se dobro prilagodili svjedoči i činjenica da Beograđani jednu ulicu nazivaju ‘ruskom‘. Naime, većina stanara u ulici su Rusi, a u kafićima i restoranima su zaposleni uglavnom ruski državljani.

Također, diljem Srbije otvoreni su ruski supermarketi Mere i Svetofor. U njima su nekoć uglavnom kupovali Rusi koji su se doselili, ali s obzirom na niske cijene i domaće stanovništvo počelo je zalaziti u ruske dućane.

Novinari portala nova.rs provjerili su kakve su cijene u sve popularnijim ruskim supermarketima i je li sve toliko jeftino kako se priča.

Pričaju da sve izgleda kao skladište, da je sve natrpano, ali da su cijene doista niske. U ponudi su razni artikli od hrane do kozmetike preko kućanskih aparata do odjeće i obuće. Gotovo svi artikli su domaćeg porijekla ili iz Turske, ali su brendovi mahom nepoznati.

Većina domaćih kupaca u ruske dućane dolaze zbog kućnih potrepština, poput deterdženta za rublje.

- Meni već godinu dana traje ovaj tekući deterdžent za veš. Jako je dobar i povoljan, 5,5 litara košta oko 500 dinara (4,2 eura), priča jedna gospođa.

Deterdžent za pranje suđa od 5 litara košta 237 dinara (2 eura). Kilogram pšeničnog brašna košta 44 centa, a dvije litra soka od naranče 42 centa. Pakiranje toalet papira od šest troslojnih roli dođe 1,32 eura. Ipak, tko želi kupovati uobičajene artikle za jednu obitelj, mogao bi se razočarati. U ruskim supermarketima ne može se kupiti kruh, mlijeko, riža, šećer, tjestenina, voće ili povrće.

Nadalje, litra šampona za kosu košta 72 centa. Konzerva sardina stoji također 72 centa. Kilogram knedli sa šljivama 1,78 eura. Litra tekućeg sapuna je 80 centi. Sredstvo za pranje stakla košta 72 centa. Komadi tunjevine u konzervi (170 g) dođu 1,15 eura.

Srpski kupci ističu da se isplati posjetiti ruski supermarket.

- Morate probati. Ima stvari koje su iste kvalitete kao i u drugim dućanima, a su znatno jeftinije, a ima i smeća koje ne treba uzimati ni da je besplatno, navodi jedan kupac.

Neki su se iznenadili što je roba uglavnom proizvedena u Srbiji i prodaje se po višestruko nižim cijenama.

Želite li se sami uvjeriti u cijene u ruskim dućanima u Srbiji, možete provjeriti u videozapisu iz marketa Svetofor koji je objavljen na YouTube kanalu ‘Gde kupiti?‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:44