UBRZANJE MJERA

Građani Berlina izlaze na izbore: Glasaju žele li da grad postane klimatski neutralan do 2030.

Većina mora glasati ‘za‘ kako bi to postao zakon, a minimalna izlaznost iznosi 25 posto birača

Izborni plakati u Berlinu

 John Macdougall/Afp

Građani njemačkog glavnog grada Berlina u nedjelju izlaze na birališta kako bi odlučili žele li da njihov grad postane klimatski neutralan do 2030., a ne do 2045. kao što je to ranije planirano.

Većina mora glasati ‘za‘ kako bi to postao zakon, a minimalna izlaznost iznosi 25 posto birača, što je otprilike 608.000 glasova.

Birališta su otvorena od 8 sati, a pravo glasa na referendumu o strožim klimatskim ciljevima ima oko 2,4 milijuna ljudi.

image

Izborni plakati u Berlinu

John Macdougall/Afp

Skupina za zaštitu okoliša Klimaneustart (Ponovno pokretanje klime) prikupila je u razdoblju od četiri mjeseca prošle godine oko 260.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Aktivisti žele pritisnuti gradske vlasti da ubrzaju mjere protiv klimatskih promjena.

Njemačka vlada na nacionalnoj razini želi postići klimatsku neutralnost do 2045.

Emisije bi se trebale smanjiti za 95 posto u usporedbi s razinama iz 1990. kako bi se taj cilj postigao.

Njemački kancelar Olaf Scholz i gradonačelnica Berlina Franziska Giffey su izrazili sumnje glede mogućnosti da se cilj postigne do 2030. godine.

"Čvrsto sam uvjeren da je ono što je savezna vlada odlučila napraviti ispravno, naime, osigurati tehnološku modernizaciju naše zemlje", rekao je Scholz u subotu.

Gradonačelnica Giffey je bila izravnija u petak: "Bavljenje tim pitanjem smatramo važnim, no neće biti moguće da Berlin bude klimatski neutralan do 2030. Ljudima to mora biti jasno rečeno, sve ostalo su besmislice".

Ugljična neutralnost se definira kao ravnoteža između emisije ugljika i njegove apsorpcije iz atmosfere u ponore ugljika, pri čemu su ponori sustavi koji apsorbiraju više ugljika nego što ga emitiraju. Prirodni ponori ugljika su šume, oceani i tlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:35