SVIJET U STRAHU

GLOBALNI DŽIHAD Radikalni islamisti će svoj kalifat širiti bombaškim napadima na putničke avione?

 AFP/Twitter

Džihadisti iz Islamske države Irak i Sirija (ISIS), koji su ovih dana na dosad osvojenim područjima proglasili kalifat, osnivanjem svoje države postali su prijetnja dobrom dijelu svijeta.

Tako se veći aerodromi u više svjetskih metropola polako pripremaju na moguće znatno pojačane mjere sigurnosti zbog straha da bi se teroristi, potekli iz Osamine al-Qaide, mogli upustiti u ono po čemu je likvidirani bin Laden u svijetu postao poznat. Riječ je o otmicama aviona i drugim vidovima napada na putnički zračni promet.

Predvodnik u jačanju zasad još uvijek neformalnih mjera predostrožnosti je Amerika, čije su obavještajne službe navodno došle na trag izvjesnim planovima džihadista, koji su objavljujući svoju petoljetku, odnosno plan širenja kalifata u sljedećih pet godina, izrazili teritorijalne apetite znatno šire od Iraka, Sirije i Levanta, na koje su sve do jučer primarno ciljali.

Iako je zbog krvoločnih metoda, ali nadasve zbog internih sukoba oko prevlasti, ISIS izbačen iz al Qaide, među njegovim pripadnicima navodno ima iskusnih al-Qaidinih eksperata za oružje, koji su zbog podzemnog opisa posla godinama bili prisiljeni na razna inovativna i nadasve neprimjetna bombaška rješenja, poput instaliranja paklenih naprava u nečije gaće.

To su, primjerice, učinili u slučaju propalog napada na avion Northwest Airlinesa na letu iz Amsterdama za Detroit na Božić 2009. godine, kojeg je uz pomoć bombe u donjem rublju bezuspješno pokušao raznijeti Umar Faruk Abdulmutalab.

S obzirom na krajnje tešku situaciju u Siriji, nema sumnje da je niz spomenutih eksperata dobio priliku steći prilično obilna iskustva u izradi eksplozivnih naprava. Stoga je i strah zapadnih država da bi mogao uslijediti pokušaj napada na neki putnički avion vjerojatno opravdan.

Prema američkim obavještajcima, džihadisti osim izrade novih skrivenih oružja vrbuju dobrovoljce s pilotskim iskustvom koji bi u slučaju otmice preuzeli kontrolu nad kokpitom. Vjeruje se da većina tih pilota posjeduje putovnice SAD-a ili europskih država.

Jedna od protumjera koju bi zapadne države mogle uvesti su strože i češće nasumične kontrole na aerodromima kao i ciljane kontrole osoba koji odgovaraju određenim sumnjivim karakteristikama. Spominje se i jačanje prisutnosti naoružanih stražara u samim letjelicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:09