ZABRANJENO!

Glavni stožer ukrajinske vojske: ‘Imamo sve potrebne dokaze. Pogledajte što Moskva koristi na bojištu...‘

Taj plin uobičajeno koriste policijske snage, ali je njegova upotreba u ratu zabranjena po UN-ovoj Konvenciji o kemijskom oružju koju je potpisala Rusija

Ilustracija, vojna obuka ruska djece

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Ukrajina optužuje Rusiju za korištenje eksploziva koji sadrži zabranjene kemijske spojeve protiv ukrajinskih vojnika u njihovim rovovima, priopćio je u nedjelju glavni stožer ukrajinske vojske.

Glavni stožer ukrajinske vojske tvrdi da je od početka rata prije gotovo dvije godine zabilježeno 626 slučajeva ruskog korištenja suzavca.

Od početka siječnja 2024. zabilježen je 51 slučaj s trendom porasta do 10 napada dnevno, navodi glavni stožer.

Eksplozivi koji sadrže nadražujući plin s kemijskom tvari CS, poznatiji kao suzavac, navodno su ispaljeni iz dronova ili topničkom paljbom.

Taj plin uobičajeno koriste policijske snage, ali je njegova upotreba u ratu zabranjena po UN-ovoj Konvenciji o kemijskom oružju koju je potpisala Rusija.

Ukrajinske tvrdnje nisu se mogle neovisno provjeriti.

Kraljevski institut ujedinjenih službi za obrambene i sigurnosne studije (RUSI) pisao je u lipnju 2023. o mogućoj ruskoj upotrebi nadražujućih plinova na temelju izvještaja ruske državne televizije.

Budući da su ukrajinski vojnici imali zaštitnu opremu protiv nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja, suzavac im nije mogao puno naštetiti, analizirao je institut.

Međutim, nošenje gas maski predstavlja smetnju u borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:54