BRAMMERTZOV SUSRET S IZETBEGOVIĆEM

GLAVNI HAŠKI TUŽITELJ 'Moramo osigurati jake i sposobne institucije koje će samostalno i profesionalno rješavati slučajeve ratnih zločina'

 REUTERS

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz i bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović suglasili su se u ponedjeljak na sastanku u Sarajevu da je potrebno osigurati regionalnu suradnju u procesuiranju predmeta ratnih zločina, izbjeći politiziranje ovoga procesa i uključiti udruge žrtava na svim stranama.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, sugovornici su naveli kako će nakon skorog zatvaranja Haaškog tribunala glavna zadaća biti na vlastima i pravosudnim institucijama u regiji.

"To dodatno naglašava važnost regionalne suradnje u tom području", priopćeno iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je razmotrena i suradnja državnih i entitetskih pravosudnih institucija u BiH. Sastanku su nazočili i Igor Planinić, savjetnik predsjedavatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića te Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Brammerz se u Sarajevu susreo i s prvim zamjenikom visokog međunarodnog predstavnika, američkim diplomatom Dennisom W. Hearnom. Sugovornici su se složili da je pravda od suštinskog značaja za pomirenje.

"Haški tribunal je imao ključnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina i dovođenju počinitelja pred lice pravde. Kako bi se ispoštovalo to nasljeđe, moramo osigurati da u Bosni i Hercegovini imamo jake i sposobne institucije koje će samostalno i profesionalno rješavati slučajeve ratnih zločina,” rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Hearne.

Glavni haaški tužitelj boravi u višednevnoj posjeti BiH u sklopu priprema za svoj redoviti šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, kojiega će u prosincu predstaviti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Predviđeni su još susreti s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić, predstavnicima pravosudnih institucija te stradalničkih udruženja iz sva tri naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 05:07