TEPSINE PREPORUKE

Glavna poruka istraživačke mreže Sloveniji: došlo je vrijeme kada treba krenuti naprijed

Šest je ključnih stvari koje su važne za razdoblje u kojem će naši susjedi predsjedavati Vijećem EU
Ilustracija
 -/Wavebreak/Profimedia

S obzirom na to da Slovenija 1. srpnja preuzima polugodišnje predsjedanje Vijećem EU, TEPSA (Trans European Policy Studies Association) je i službeno predstavila svoje preporuke državnom tajniku Ministarstva vanjskih poslova Gašperu Dovžanu. Glavna poruka vrlo je jednostavna - došlo je vrijeme kada treba krenuti naprijed.

Osim toga, još je nekoliko savjeta došlo u Ljubljanu. Najprije to da predsjedništvo susjedne nam zemlje mora težiti sveobuhvatnom oporavku od pandemije, treba jamčiti pravilnu provedbu Konferencije i budućnosti Europe te ne iznevjeriti očekivanja građana. Osim toga, iz te organizacije smatraju kako Slovenci trebaju potaknuti EU da zauzme dosljedan stav o globalnim pitanjima nakon pandemije - među tim pitanjima su svakako međunarodna trgovina i investicije.

Naravno, naši susjedi su dobili još nekoliko savjeta od Tepsine istraživačke mreže. Tako im je Andrea G. Rodríguez iz Centre d'Informació i Documentació Internacionals a Barcelona savjetovala da ubrzaju digitalnu eru, dok je četvero stručnjaka iz nizozemskog Clingendael Institute savjetovalo vodstvu zemlje da učini sve kako bi EU pojačala svoje aktivnosti na promicanju energetske tranzicije u trećim zemljama.

Na kraju im je Natasha Wunsch iz pariškog Sciences Po savjetovala da pokrenu temeljitu promjenu načina na koji je Unija angažirana u zemljama zapadnog Balkana, posebno na tome da dođe do promjene od stagnacije i pridržavanja određenih pravila zato što postoje do dubinskih reformi i živog te važnog partnerstva.

- Tepsine preporuke ističu ključne izazove koji su pred Europom za vrijeme slovenskog predsjedanja - istaknuo je Gašper Dovžan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 07:07