IRONIČNI KOMENTAR

Giorgia Meloni nije štedjela Putina: ‘Njegovi su prijedlozi propaganda‘

‘Ne čini mi se osobito učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine‘

Giorgia Meloni

 Filippo Monteforte/Afp

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni u subotu je odbacila prijedloge ruskog predsjednika Vladimira Putina o mirovnim pregovorima s Ukrajinom, nazvavši ih propagandom.

"Ne čini mi se osobito učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine", ironizirala je Meloni na završetku konferencije za novinare održane nakon samita zemalja članica G7 koja se održala u Italiji.

"Čini se više kao propagandna inicijativa", dodala je.

Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio da zahtjevi koje je iznio ruski predsjednik izgledaju poput "diktiranja" mira.

Putin je u petak de facto kao uvjet za razgovore postavio predaju Ukrajine.

Zatražio je da Kijev odustane od svojih ambicija o pridruženju NATO-u i da povuče svoje snage iz regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, na koje Rusija polaže pravo.

Ovakva su stajališta uslijedila nakon što je u subotu u Švicarskoj započeo prvi samit o miru u Ukrajini, ali bez sudjelovanja Rusije.

I Kijev je ovaj tjedan iznio mogućnost održavanja drugog samita uz sudjelovanje ruskog izaslanstva koje bi dobilo "zajednički plan" od svih sudionika, rekao je šefa kabineta Volodimira Zelenskoga, Andrija Jermak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 23:56