PAKAO NA ZEMLJI

‘Gine 300 ljudi dnevno, lete bombe teške 900 kg, umiru djeca, ovako je bilo još samo na Božić u Vijetnamu!‘

Izrael je na Gazu od 7. listopada do sredine prosinca bacio više od 29 tisuća bombi. Između 40 i 45 posto tih projektila bilo je nenavođeno
 -/Afp

Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi palestinska vojno-politička organizacija Hamas tvrdi da je u izraelskim napadima na taj teritorij koji su uslijedili nakon Hamasova napada na Izrael koji se dogodio 7. listopada poginulo najmanje 20 tisuća Palestinaca, javlja BBC.

Otkad je počeo rat Hamasa i Izraela, u Gazi je svakog dana u prosjeku smrtno stradalo gotovo 300 ljudi, tvrdi Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas. Regionalni direktor za hitne situacije Svjetske zdravstvene organizacije Richard Brennan rekao je da te brojke smatra vjerodostojnima.

Liječnici u Gazi kažu da će broj mrtvih vjerojatno narasti jer su tijela dijela poginulih još uvijek zakopana ispod ruševina uništenih i oštećenih zgrada, a ima i onih koji su poginuli, a da nikad nisu dopremljeni u bolnice.

image
Jack Guez/Afp

Profesor Michael Spagat, stručnjak za konflikte, smatra da je brzina ubijanja u ratu Hamasa i Izraela "iznimno visoka". Dvadeset tisuća poginulih predstavlja gotovo jedan posto ukupne populacije Gaze.

Vojni su stručnjaci BBC-u rekli da je Izrael Gaze bombardirao raznim bombama - od onih koje teže 45 kilograma do onih od čak 900 kilograma. One su, smatraju stručnjaci, direktno utjecale na brzinu ubijanja i velik broj mrtvih. "Ako se nađete blizu mjesta eksplozije jedne od tih najvećih bombi, osjećat ćete se kao da surfate po tlu dok ga udarni val topi", rekao je analitičar i istražitelj Marc Garlasco nakon što je razgovarao s osobama koje su vidjele i doživjele eksplozije izraelskih bombi u Gazi.

Bombardiranje Gaze osobito je ubojito jer je ona vrlo gusto naseljena. Ona se prostire na svega 365 kilometara kvadratnih, a u njoj je 2022. živjelo oko 2,3 milijuna ljudi. To znači da je na jednom četvornom kilometru tada živjelo oko 6500 stanovnika.

image
Said Khatib/Afp

Prema podacima s kojima raspolaže istraživačko-aktivistička grupa Action on Armed Violence, civili koji su stradali u bombardiranjima čine 90 posto stradalih u sukobima koji su se diljem svijeta odigrali od 2011. do 2021. godine. Prema procjenama američkih obavještajaca koje je vidjela američka TV postaja CNN, Izrael je na Gazu od 7. listopada do sredine prosinca bacio više od 29 tisuća bombi. Između 40 i 45 posto tih projektila bilo je nenavođeno. Marc Garlasco kaže da takve bombe metu mogu promašiti i za 30 metara, što znači da umjesto vojnih meta koje su povezane s Hamasom vrlo lako mogu pogoditi stambenu zgradu u kojoj žive civili.

Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da ulažu napore da ne stvaraju civilne žrtve. IDF dodaje da pokuša upozoriti civile da se nalaze na prostoru koji će biti napadnut, a izraelska država inzistira da o civilima brine više nego što se to o njima brine u drugim međunarodnim konfliktima. IDF tvrdi da je znao odustati od napada ako bi se na određenom prostoru najednom stvorio veći broj civila te da municiju bira ovisno o meti. Uz to, Izrael tvrdi da Hamas civile koristi kao ljudske štitove.

image
-/Afp

Ministarstvo zdravstva u Gazi kažu da žene i djeca sačinjavaju oko 70 posto ubijenih u sukobu između Hamasa i Izraela. Hamas, međutim, ne razlikuje muške civile i borce koji sudjeluju u sukobu. Među ubijenima ima i 310 djelatnika u zdravstvu, 35 djelatnika civilne zaštite te 97 novinara. Ministarstvo je reklo da je u sukobu Hamasa i Izraela ozlijeđeno preko 52 tisuća osoba. Premda aktualnih brojki ranjenih nema, 3. je studenog objavljeno da su u sukobu ozlijeđene 24.173 osobe - 8067 djece, 5960 žena i 10.146 muškaraca. Agencija Ujedinjenih naroda koja skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i omladine (UNICEF) konstatirala je da je Gaza trenutno najopasnije mjesto na svijetu za djecu.

Što se tiče intenziteta bombardiranja, analitičar Marc Garlasco kaže da se napadi na Gazu mogu usporediti s Božićnim bombardiranjem Hanoja koje se dogodilo 1972. godine. Tada je, kaže Garlasco, na taj grad bačeno 20 tisuća tona bombi. Amnesty International kaže da je koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama 2017. tijekom četveromjesečnog bombardiranja Raqqe u koje se upustila kako bi iz nje istjerala Islamsku državu dnevno ubijala nešto manje od 20 civila. Dužnosnici Ujedinjenih naroda kažu da je tada u tom gradu živjelo između 50 i 100 tisuća civila. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je u ratu u Ukrajini koji je počeo 2022. godine ubijeno najmanje 10 tisuća civila.

image
Mohammed Abed/Afp

Izrael je nakon 7. listopada rekao da želi uništiti Hamas, ali za sada nije otkrio koliko je njegovih boraca ubio. Izraelski su dužnosnici znali reći da je ubio "tisuće", a jednom je rečeno da ih je ubijeno 7000. IDF je rekao da točnu brojku nema. Novinska agencija AFP izvijestila je da joj je jedan viši izraelski dužnosnik sugerirao da je omjer ubijenih palestinskih civila i Hamasovih boraca otprilike 2:1. Glasnogovornik IDF-a Jonathan Conricus rekao je CNN-u da je takav omjer "iznimno pozitivan".

Trenutno, međutim, nema pouzdanih brojki ubijenih boraca Hamasa. Profesor Michael Spagat rekao je da ga ne bi začudilo da 80 posto ubijenih u Gazi čine civili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:23