LICEMJERNI ŠEF FIFA-e

Gianni Infantino, neznalica, pajac i lažljivac: ‘Potonuli ste niže nego kad vas je vodio Blatter‘

Kolumnist Jutarnjeg odgovara prvom čovjeku Fife koji je održao bizaran govor i stao u obranu svih negativnih politika Katara

Gianni Infantino

 Kieran Mcmanus/Shutterstock Editorial/Profimedia/Kieran Mcmanus/shutterstock Editorial/profimedia

Moj ste tekst o tome zašto neću gledati Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru možda vidjeli. Dakle, neću i tamo su taksativno navedeni razlozi. Među njima sam citirao i tipa kojim se inače ne bavim, a koji je nedavnom izjavom pokazao da ali baš ništa ne razumije. Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, 15. studenog, u utorak, kad je raketa pala na Poljsku, iznosi zahtjev “svima da razmotre privremeni prekid vatre na mjesec dana tijekom Svjetskog prvenstva ili barem provedbu nekih humanitarnih koridora”. U Kijevu su bili pristojni pa mu nisu odgovorili, koliko sam vidio. AP je objavio sjajnu sliku na kojoj Infantina australski premijer Anthony Albanese gleda sa šokom na licu jer ne vjeruje da ovaj priča to što priča. Kao argument za taj stav Infantino je naveo da je u Rusiji bilo održano Svjetsko prvenstvo. Kupljeno, kao i ovo u Kataru. Zbog čega vjerojatno i nije našao shodnim definirati tko je rat počeo, tko je agresor, a tko žrtva. Ah, da, FIFA nije politička organizacija. Ali je organizacija s globalnim utjecajem pa bi mogla slijediti odluke drugih globalnih tijela, UN-a, G20, APEC-a, koja su sva otvoreno zaključila da je Rusija agresor na Ukrajinu. Ma gledajmo ove divne stadione, ushićeno priča šef FIFA-e.

Nije bilo sumnje da će nakon toga taj besprizorni lik nastaviti u tom tonu. Pa je danas krenuo u obranu Katara. Koji je, mimo svih dogovora, u petak, dva dana prije početka loptanja, odlučio da neće biti dozvoljeno piti pivo ni u posebnim zonama. Infantino to brani, zdušno, govoreći kako misli da “možemo preživjeti bez piva tri sata. Bilo u Francuskoj, Španjolskoj, Škotskoj".

image

Budweiserovi štandovi za pive koji su ubrzo razmontirani

Miguel Medina/Afp

Ne zagovaram alkohol, mučno mi je kad vidim pijane navijač(ic)e koji glavinjaju ulicama, ali smatram da to nije problem tako dugo dok ne izaziva nasilje. Pitanje je izbora koji mora postojati. U Kataru, koji Infantino u subotu gorljivo brani, taj izbor ne postoji. Pitanje šefu FIFA-e: a zašto ste doveli prvenstvo u zemlju gdje je alkohol zabranjen, pa koja prvo kaže može, a onda kaže ne može? U posljednji čas, prije početka, kad su već kupljene karte za utakmice, sređen smještaj. Nije li to ne licemjerje, nego obična, podla, podmukla prevara onih koji će trošiti novac u Kataru?

Infantino je Zapad i medije koji prozivaju i kritiziraju Katar, dakle i mene što mi godi jer sam u boljem društvu nego oni koji su s njim u društvu, optužio za licemjerje (taj dio njegovog javnog istupa još nije na mrežnoj stranici FIFA, zašto?).

Pa rekao, prenosi AP: "Danas se osjećam Katarcem. Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam Afrikancem. Danas se osjećam gay. Danas se osjećam invalidom. Danas se osjećam radnikom migrantom.” Oh, kako to gordo zvuči!

Problem je što, da je Infantino Afrikanac, nikad se ne bi mogao osjećati Katarcem. Da je gay, bio bi kazneno gonjen. Da je radnik migrant, ako je preživio izgradnju stadiona i ostalih građevina (6000 ljudskih života su odnijeli), ne bi imao mjesta na stadionu. Sjajno mu je doskočio kolega novinar koji ga je upozorio da na popisu nema žena čija su prava, ha, recimo to blago, upitna u Kataru. I to Katarki. Pokušajte zamisliti grozote kroz koje prolaze strankinje iz siromašnih azijskih zemalja koje rade kao služavke kod Kataraca. Ne tako davno smo pisali o mučenjima koja prolaze u Saudijskoj Arabiji, nije ovdje bolje.

Infantino je odmah rekao da je se osjeća i ženom.

I nastavio licemjerje prozivajući Europu zbog zatvaranja granica, “ne dopuštamo praktički nijednom radniku iz tih zemalja da legalno radi u našim zemljama”. Ma gdje taj čovjek živi, u kojem intermundiju, što je njegova stvarnost? Je li izašao ikoje jutro u bilo kojem većem talijanskom gradu i vidio rijeke migranata kako idu na posao, legalni, zajedno s Talijanima? Da, ima zlotvora koji migrante pretvaraju u roblje, točno, ali većina radi legalno. Je li vidio tko vodi male dućane u centru Bruxellesa? Legalno, migranti. Vrhunac tog dijela je teza da “kad bi Europa stvarno brinula o sudbini ovih ljudi, ovih mladih ljudi, onda bi i Europa mogla učiniti kao što je učinio Katar”. A što je to učinio Katar? Oduzeo im putovnice kad su došli, potrpao ih u kontejnere i na svaki znak pobune brutalno kažnjavao. Ponavljam, ima toga i u Europi, ali to nije službena politika. U Kataru jest. Ondje ljudska prava ne postoje, pardon, postoje za Katarce, pa nešto malo i za Katarke. Ostali, nula. S njima da se uspoređujemo?

image

Gianni Infantino

Kieran Mcmanus/Shutterstock Editorial/Profimedia/Kieran Mcmanus/shutterstock Editorial/profimedia

Klimaks slijedi: "Za ono što smo mi Europljani učinili u proteklih 3000 godina, trebali bismo se ispričavati sljedećih 3000 godina prije nego što drugima počnemo držati moralne lekcije. Te moralne lekcije su samo licemjerje.”

Dobro, sad je jasno, čovjek nema pojma o povijesti, ništa mu nije jasno, osim toga da želi gledati oko sebe bilo gdje na svijetu velike i lijepe stadione koji donose zaradu domaćinu, a njemu proviziju. Što li je to Europa radila 1000. godina prije Krista? Koga li smo zlostavljali? Misli li na rat koji su poveli Ahejci protiv Troje? Ili obranu Helade od napada moćnog Perzijskog carstva?

Aha, kriv je Aleksandar Veliki. Osvojio je taj zlotvor sve do rijeke Ind.

FIFA je s takvim tipom na čelu potonula još niže od doba dok ju je vodio Sepp Blatter i otvorio vrata kupovini prvenstva. Blatter je bio korumpiran, ovaj je neznalica, pajac i lažljivac. I da sam mislio gledati utakmice u Kataru, nakon ove logoreje bez smisla i moralnog kompasa bih odustao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:34