VEZA BEOGRAD-MOSKVA

GAZPROM KUPUJE POSRNULI KLUB Putin preko Crvene Zvezde ulazi u Srbiju sa 100 milijuna eura

Ruski lider počasni je predsjednik sportskog simbola Srbije, a Gazprom će ući u posjed stadiona Marakana i još nekih atraktivnih nekretnina
 AFP

Gazprom, ruski energetski div i sponzor Uefine Lige prvaka, kupit će beogradski nogometni klub Crvenu zvezdu za čak 100 milijuna eura, objavio je jučer beogradski list Blic.

Kako nekad vrlo uspješni srpski klub duguje čak 50 milijuna eura, a po nekim procjenama i više, većina ruskih milijuna trebala bi otići za krpanje dugova. Klub je na koljenima: Uefa ga je isključila iz europskih natjecanja zbog lažiranja financijskih izvještaja i prikrivanja stvarnog stanja, a od utorka je 50 radnika kluba u generalnom štrajku jer od početka godine nisu primili plaću.

Ruska investicija ne bi trebala biti veliko iznenađenje: kako piše Blic, ruski predsjednik Vladimir Putin počasni je predsjednik tog kluba, a Gazprom je od 2010. generalni sponzor Crvene zvezde.

Prodaja kluba trebala bi biti potvrđena prilikom idućeg posjeta Vladimira Putina Srbiji za mjesec i pol. Ruski predsjednik dolazi u Srbiju 19. listopada u povodu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Izbačeni iz Lige prvaka

Blic je vijest o prodaji srpskog nacionalnog simbola objavio na naslovnoj stranici jučer kad je srpski premijer Aleksandar Vučić s drugim liderima iz regije na poziv kancelarke Angele Merkel boravio u Berlinu. List piše da je ruski predsjednik 2011. prilikom posjeta Beogradu obišao i Zvezdin stadion Marakana te da ruska državna naftna kompanija želi preuzeti stopostotno vlasništvo nad posrnulim klubom. Žele i ono što vrijedi puno više od kluba blistave prošlosti i jadne sadašnjosti: sve nekretnine, pa tako i stadion i ostale objekte na Dedinju.

Po kalkulaciji Blica, od 100 ruskih milijuna, Gazprom će dugove Crvene zvezde platiti 40 milijuna eura, isto toliko će isplatiti Srbiji te još 20 milijuna gradskim vlastima u Beogradu za zemljište sa stadionom i drugim objektima kluba. Miodrag Ćorović, direktor stadiona, rekao je da je u klupskom vlasništvu stadion Marakana i svi objekti, ali klub uz to koristi i 16 hektara zemljišta u vlasništvu države.

Uefa je u lipnju isključila Crvenu zvezdu iz Lige prvaka zbog kršenja pravila o financijskom fer pleju. Uefa je od kluba tražila da plati sve dugove, ali u Zvezdi to nisu uspjeli izvesti. Još lani se nagađalo da bi ruski kapital mogao kupiti najveće srpske klubove Zvezdu i Partizan, ali to se nije ostvarilo.

Investicija u Južni tok

Krajem prošle godine ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je da će njegova zemlja u sljedeće dvije ili tri godine u Srbiju uložiti čitavih pet milijardi dolara, od toga najviše u velike infrastrukturne projekte poput Južnog toka. U Južni tok planiraju uložiti 1,8 milijardi eura, Gazpromnjeft i NIS planiraju uložiti još 1,5 milijardi eura, a Rusi kao svoju investiciju vode i kredit za obnovu srpskih pruga od 600 milijuna eura. Uz to, i Lukoil planira uložiti 500 milijuna eura na širenje tržišta u Srbiji.

Rusi su već vlasnici NIS-a i Beopetrola

Najveća ruska investicija u Srbiji je kupovina Naftne industrije Srbije i Beopetrola. Ukupne ruske investicije u Srbiju procjenjuju se na milijardu i pol dolara. Za 400 milijuna eura (i još 500 milijuna obećanih ulaganja) Rusi su dobili NIS, što među ostalim uključuje dvije rafinerije, 500 benzinskih crpkki, 900 cisterni, 11 hotela, dvije poslovne zgrade i tisuće kvadrata poslovnog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 14:34