RAJ ZA MAFIJU

GANGSTERI, NARKODILERI, SNAJPERISTI I KIM JONG UN Razotkriven unosni tajni biznis Sjeverne Koreje

Slučaj kojeg je FBI otvorio u siječnju 2013. godine dao je nevjerojatan uvid u međunarodno kriminalno podzemlje koje Sjevernu Koreju koristi kao raj za proizvodnju metamfetamina
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 16, 2013 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) visiting the August 25 Fisheries Station under Korean Peoples' Army (KPA) 313 Unit. Kim spent a whirlwind weekend making public appearances around the country which analysts said were intended to demonstrate his firm grip on power following the shock execution of his uncle. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP / AFP ImageForum

Već od 1970. godine spekulira se kako Sjeverna Koreja intenzivno sudjeluje na tržištu narkotika. Vice News objavio je opsežnu reportažu u kojoj su detaljno istražili veze putem kojih droga izlazi iz jedne od najizoliranijih zemalja svijeta.

Slučaj kojeg je FBI otvorio u siječnju 2013. godine dao je nevjerojatan uvid u međunarodno kriminalno podzemlje koje Sjevernu Koreju koristi kao raj za proizvodnju metamfetamina.

Prošle je godine multinacionalna kompanija iz Hong Konga organizirala sastanak s potencijalnim klijentom na Tajlandu kako bi organizirali prijevoz svog proizvoda u SAD. Klijent je tvrdio kako ima sve prave veze i potreban novac. Na prvi pogled može se činiti kako se radi o sasvim običnom poslovnom susretu. No, klijent je zapravo bio pripadnik DEA-e na tajnom zadatku, a poslovni ljudi s kojima se susreo zapravo su planirali prodati ultra čist sjevernokorejski metamfetamin koji je bio spremljen negdje na Filipinima. U dogovor su bila uključena dvojica britanskih preprodavača droge, tetovirani vođa motorističke bande iz Slovačke i bivši vojni snajperist zvan Rambo.

Ovaj slučaj ukazao je nevjerojatnu dinamiku i utjecaj kojeg Sjeverna Koreja ima na međunarodnom tržištu drogom. Vjeruje se kako je ta zemlja narko kartelima ustupila državne tvornice i dozvolila im da nesmetano proizvode amfetamin u zamjenu za dio zarade.

- To je dogovor od kojeg obje strane imaju jednaku koristi i trajat će dok god je to tako, kazao je Sheena Chestnut Greitens sa sveučilišta Harvard koji se bavi proučavanjem ilegalnih aktivnosti u Sjevernoj Koreji.

Vice News piše kako su 2007. godine velike farmaceutske tvornice prenamijenjene u laboratorije za izradu metamfetamina ili bingdua, kako ga u svakodnevnom govoru nazivaju u Sjevernoj Koreji. Policija je u nekoliko navrata zaustavila velike pošiljke iz Sjeverne Koreje namijenjene za tržišta Filipina, Japana i Australije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:12