RAZOČARAN SAVEZNICIMA

Gadafi: Sarkozy ima mentalni poremećaj, Berlusconi me izdao

 AP

ZAGREB - Libijski diktator Moamar Gadafi je jako razočaran jer su ga izdali donedavni europski saveznici , prenosi talijanski dnevni list Il Giornale. I ne treba se tome čuditi - sve donedavno mogao je postavljati šator usred Pariza ili biti poseban gost na sastanku G8 u Italiji. Što se tiče talijanskog premijera Silvija Berlusconija, smatra se “izdanim” (ovaj će sigurno biti malo ljutit jer je tako morao reagirati zbog ostalih u Europi), dok je za Nicolasa Sarkozyja, jedinog koji je priznao vladu pobunjenika u Bengaziju, rekao da ima “mentalni poremećaj”.

Nema više poslova

I dok on tako samozadovoljno “časti” europske dužnosnike prijeteći im da će dovesti u pitanje sve poslove, libijski pobunjenici se pripremaju za jednu od ključnih bitaka - obranu Ajbadiye.

Njihove su snage i dalje razvučene od Brege, koju drže gadafijevci, do ove strateške točke od koje ide cesta do Bengazija, ali i Tobruka.

Progadafijevske snage napadaju grad iz zraka kako bi oslabile moral pobunjenika.

Gdje je Reagan

I dok to traje ministri vanjskih poslova članica G8 nisu mogli postići dogovor ni o kakvoj pomoći pobunjenicima (Njemačka neće jer to nije bila njezina kolonija, a u NATO-u ne da Turska jer je to bila njezina kolonija).

Gotovo da čovjek požali za Ronaldom Reaganom koji je nakon napada na američke vojnike 1986. bombardirao Gadafija. Kad bi se sada netko na to odlučio, Gadafi ne bi mogao odgovoriti Lockerbijem.

Evakuirana dva Hrvata

Još dvoje Hrvata za koje se dosad nije znalo evakuirano je u ponedjeljak iz Bengazija. Riječ je o Juri Braliću i Josipu Žalcu, radnicima jedne libijske tvrtke. Oni bi trebali sutra ujutro uploviti u tursku luku Mersin, nakon čega bi se u Zagreb trebali vratiti avionom preko Istanbula. U Libiji, prema podacima MVPEI-ja, ostaje još četvero Hrvata koji se ne žele evakuirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:27