VOĐINO VINO

FUHRERWEIN Rijetka boca vina koju je Hitler naručio za svoj rođendan ide na aukciju

 YouTube

Rijetka boca vina koja je proizvedena po Hitlerovoj narudžbi kako bi obilježio 54 rođendan ide na aukciju. Tu je seriju vina nacistički vođa poklanjao visokorangiranim njemačkim oficirima, a sam ga je nazvao 'Fuhrerwein' odnosno 'vođino vino'. Osim toga Hitler je inzistirao da na boci bude naljepnica s njegovom slikom u uniformi.

U rijetkom pakiranju od 1 i pol litru nalazi se crno stolno vino s 12 posto alkohola. Vjeruje se da je proizvedeno u Njemačkoj, a unatoč voštanom pečatu stručnjaci smatraju da nije pitko.

Inače, sam Hitler nije ga nikada probao jer je bio poznat kao trezvenjak.

Ovu bocu vina, koja ide na aukciju, dobio je mađarski ratni zarobljenik. Njemu ga je nakon rata poklonio njemački vojnik, a ostao je unutar obitelji sve do sada.

Očekuje se kako će vino doseći cijenu od oko 20 tisuća kuna.

- Dobili smo je od Mađara čiji ju je otac nabavio tijekom rata. On je tijekom rata bio zatvorenik, a kada se vratio kući dao mu ju je njemački vojnik te je od tada unutar obitelji - rekao je Dominic Hughes iz aukcijske kuće McTears u Glasgowu.

- Hitler je za svoj 54 rođendan naručio crno vino kako bi ga poklonio svojim generalima. Bio je toliko opsjednut samim sobom da ga je nazvao Fuhrerweine te je inzistirao na tome da na naljepnici bude njegova fotografija - ispričao je Hughes te je dodao kako je vjerojatno proizvedeno u Njemačkoj. Vjerojatno nije bilo nekog okusa kada je proizvedeno, a sada bi bilo totalno nepitko - rekao je Hughes.

- Dvije godine nakon što je proizvedeno Hitler je počinio samoubojstvo. Vino je pakirano u boci od 1,5 litara koja je jako rijetka. Smatram kako se radi o važnom povijesnom predmet. To nije boca na koju ćete često naići - poručio je za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 14:29