KOORDINIRANI NAPAD

Francuzi traga za saboterima koji su napali sigurnosne optičke kablove mreže brze željeznice

Obavještajne službe i tijela za provođenje zakona mobilizirani su kako bi pronašli i kaznili počinitelje
 Christophe Archambault/Afp

Francuski željeznički promet trebao bi se vratiti u normalu do ponedjeljka, najavio je ministar prometa Patrice Vergriete. Ubrzano se popravljaju štete otkrivene nakon sabotaža u petak, zbog kojih je prekinut promet na dan otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Koordinirani napadi u petak u 4 sata ujutro na mrežu brze željeznice TGV oštetili su signalnu i drugu infrastrukturu duž pruga koje povezuju Pariz s regionalnim centrima poput Lillea, Bordeauxa i Strasbourga, prenosi France24.

Nitko nije preuzeo odgovornost za sabotažu. Francuske snage sigurnosti u stanju su najviše pripravnosti kako bi spriječile napade tijekom Olimpijskih igara. Masovno su otkazivani ili su kasnili vlakovi od Pariza do većeg dijela Francuske. Eurostar je objavio da su ukinuli oko četvrtinu vlakova između Londona, Pariza, Bruxellesa i Amsterdama. Za vikend je predviđeno otkazivanje oko petine vlakova.

Najprometniji vikend

Riječ je jednom od najprometnijih vikenda zbog godišnjih odmora, što se poklopilo s Olimpijadom. Ministar prometa Patrice Vergriete i šef SNCF-a Jean-Pierre Farandou u subotu su rekli novinarima da će željeznički promet tijekom vikenda i dalje biti dijelom prekinut dok se postupno vraća u normalu. U tri dana bi prekidima prometa i kašnjenjem moglo biti pogođeno i 800.000 putnika. Šef željeznice Farandou ponovio je da je zajamčen transport za sportske ekipe koje se natječu na Olimpijskim igrama.

Naše obavještajne službe i tijela za provođenje zakona mobilizirani su kako bi pronašli i kaznili počinitelje ovih kriminalnih djela, poručio je premijer Gabriel Attal u petak, nazivajući napade "pripremljenim i koordiniranim djelima sabotaže". Zbog sabotaže britanski premijer Keir Starmer morao je na ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara ići avionom umjesto brzim vlakom.

image

Članovi američke košarkaške momčadi čekaju vlak koji će ih iz Londona odvesti u Pariz

BENJAMIN CREMEL/AFP

Napadači su na svakoj od napadnutih točaka ciljali na optičke kabele koji prenose sigurnosne informacije strojovođama i kontroliraju promjene tračnica, prenio je direktor SNCF-a Jean-Pierre Farandou. U petak ujutro oko 4 sata "izvedena je kriminalna diverzantska akcija, pripremljena i koordinirana s ciljem velikog i širokog utjecaja na cjelokupnu TGV mrežu", priopćilo je Ministarstvo prometa. Samo nekoliko sati prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u glavnom gradu, prenosi BBC, napadnute su tri strateške lokacije mreže brze željeznice: u Courtalainu, prije križanja vlakova za Bordeaux ili Bretanju; u Croisillesu, blizu Arrasa, na sjevernoj osi; i u Pagny-sur-Moselle, gdje se povezuje Metz s mrežom koja ide prema Strasbourgu i Njemačkoj. Kabelske kutije su zapaljene benzinom. Na četvrtoj lokaciji, Vergigny, na jugoistočnoj osi TGV mreže između Lyona i Marseillea, dolazak radnika na održavanju pruga iznenadio je napadače koji su pobjegli u kombiju.

Sumnjivi anarhisti

Napadači su uništili nekoliko signalnih kutija i električnih stupova na TGV mreži. Gerard Due, gradonačelnik Croisillesa u sjevernoj Francuskoj, rekao je da su imali specijaliziranu opremu za pristup kablovima, a zatim su na njih bacili zapaljivu tekućinu. Na mjestu napada pronađene su zapaljive naprave. Pariško tužiteljstvo otvorilo je istragu o kriminalnoj zavjeri i napadima na "temeljne interese nacije". Izvor povezan s istragom rekao je za AFP da je operaciju "dobro pripremila" i organizirala "jedna struktura".

image
Christophe ARCHAMBAULT/AFP

Sličan diverzantski napad izveden je u Njemačkoj prošle godine i u istočnoj Francuskoj u siječnju 2023., prenosi France24. Francuska agencija AFP piše da francuski anarhisti imaju povijest podmetanja požara na željezničku mrežu. Način na koji je izveden napad sliči na prošle napade ekstremno lijevih aktivista, rekao im je neimenovani izvor iz obavještajne službe.

Vojska na Seini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ranije da Rusija cilja na Olimpijadu, policija je u srijedu u Parizu uhitila Rusa koji je osumnjičen za "organiziranje događaja koji bi mogli dovesti do destabilizacije tijekom Olimpijskih igara". Bio je to vrlo hrabar pothvat organizirati svečanost otvaranja uz rijeku, na otvorenom, u dinamičnom okruženju otvorenom za svaku vrstu rizika i prijetnji, piše USA Today. Uoči svečanosti provedene su ogromne mjere sigurnosti: činilo se kao da je angažirana cijela vojska da patrolira na terenu, pažljivo pregledava i zaključava svaki ulaz, prozor, krov, most, stanicu podzemne željeznice, šaht, ruksak, torbicu i bocu vode. Zračni prostor je bio zatvoren. Policija je na svakom koraku tražila QR kod i službenu iskaznicu kao dokaz identiteta. Uoči svečanosti francuska vojska patrolirala je motornim čamcima po Seini.

Prije toga ovog je tjedna Macron samouvjereno rekao: "Odlučili smo da je pravi trenutak za ostvarenje ove lude ideje". Više od 300.000 ljudi gledalo je ceremoniju otvaranja s mostova i obala rijeka uz velike mjere sigurnosti, u odličnoj organizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 03:19