ALA INSPEKTOR CLOUSEAU

Francuski tajni agenti zaboravili ponijeti oružje prije puta u Brazil: Hollandea čuvali lažnim pištoljima

PARIZ - Elitni agenti francuske tajne službe, čiji je zadatak zaštiti novog francuskog predsjednika Francoisea Hollandea na bitnim međunarodnim susretima, na zadnjem putovanju zaboravili su ponijeti svoje oružje.

U sceni koja podsjeća na profesionalnost inspektora Clouseaua iz filmova ‘Pink panter’, članovi elitne postrojbe GSPR (Sigurnosna grupa za predsjednika Republike) mislili su da su spakirali svoje oružje u osigurane kovčege kada su se uputili u Rio de Janeiro na summit Zemlje.

No, došlo je do previda, i kada su carinici pregledali prtljagu agenata u skladu sa sigurnosnim protokolom, oružja nije bilo.

To znači da su agenti koji su hodali pokraj predsjednika Hollandea sa crnim naočalama i slušalicom u jednom uhu nosili lažne pištolje u svojim futrolama. So obzirom da je Brazil zemlja sa izuzetno visokim brojem nasilnih zločina s uporabom oružja, francuski agenti vjerojatno su se osjećali posebno ranjivo.

- Koliko se itko od nas sjeća, ovo je prvi put da se ovako nešto desilo, rekao je jedan od agenata za francuski tjednik Le Canard Enchaine, koji se našalio da su agenti bili ‘spremni boriti se i golim rukama’.

No, u elizejskoj palači nije bilo šala. Čim se Hollande vratio u Francusku, agent odgovoran za previd morao je krenuti u potragu za novim radnim mjestom.

Francuski predsjednik u svijetu se smatra drugom najmoćnijom pozicijom u izvršnoj vlasti nakon američkog predsjednika. U prošlosti, bilo je mnogo pokušaja atentata na francuske predsjednike, od kojih je zadnji bio bombaški napad na Jacquesa Chiraca 2002. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 08:46