STEŽE SE OBRUČ

Francuski mediji: Libijski specijalci zamalo su uhvatili Gadafija

Ratni analitičari vjeruju kako će Gadafi pobjeći prema granici s Alžirom i Čadom ako to već nije učinio

NOVO >>>> 14:00 - Libijski specijalci umalo su uhvatili Moamera Gadafija, no libijski im je diktator izmakao iz ruku. Naime, vojnici su upali u privatnu kuću u Tripoliju gdje se Gadafi skrivao, javlja francuski tjednik Paris Match. Tajne službe arapskih zemalja i pobunjeničkih snaga vjeruju kako je Gadafi još uvijek negdje u Tripoliju.





Specijalci su u takozvanu sigurnu kuću upali oko 8 sati ujutro po CET-u, nakon što su dobili dojavu od pouzdanog izvora. Iako Gadafija u njoj nije bilo, očiti dokazi pokazuju da je tamo proveo najmanje jednu noć.





Situacija u bolnicama u Tripoliju postaje neizdržljiva. Broj pacijenata postaje sve veći, a broj liječnika je ograničen te zalihe medicinskih potrepština nestaju svakog dana sve brže. Medicinsko osoblje predalo je al Jazeeri popis osnovnih potrepština koja su prijeko potrebne - šprice, gaze i lijekovi protiv bolova.





Četvero talijanskih novinara koje su u srijedu oteli pristaše Gadafija nedaleko od Tripolija oslobođeni su. Držani u stanu nedaleko od Gadafijevog stožera.





Al Jazeera je objavila snimku pobunjeničkog pretraživanja tajnih hodnika ispod Gadafijevog stožera. Vjeruje se kako je kroz njih Gadafi pobjegao. Procjenjuje se da se protežu i do 30 kilometara van grada, a dovoljno su široki da kroz njih prođe vozilo. Njima su se Gadafijevi lojalisti služili kako bi došli s leđa pobunjeničkim snagama.

________________________

TRIPOLI - Libijski pobunjenici sinoć su pokušali zadati konačan udarac pristašama Moamera Gadafija u borbi za libijski glavni grad, ali i za glavu libijskog diktatora. Pobunjenički vođe navode kako kontroliraju većinu Tripolija, no snajperska vatra, bombardiranje raketama i artiljerijom još uvijek čine život opasnima.

U međuvremenu, britanski vojnici iz 22. SAS-ova regimenta počeli su voditi pobunjeničke vojnike nakon što je to naredio britanski premijer David Cameron. Po prvi puta, izvori iz britanskog ministarstva obrane potvrdili su kako se britanski vojnici već nekoliko tjedana nalaze u Libiji i igraju ključnu ulogu u koordiniranju pada Triplija.

Sada, kad pobunjenici kontroliraju veći dio grada, SAS-ovim je vojnicima, maskiranima u arapsku civilnu odjeću te s istim naoružanjem kao i pobunjenici, naređeno da se fokusiraju na hvatanje Gadafija koji se nalazi u bijegu otkako je njegov stožer osvojen u utorak . Njegovo bi hvatanje označilo konačnu pobjedu pobunjenika šest mjeseci nakon početka ustanka. Do NATO-ove pomoći u bombardiranju ključnih vojnih ciljeva, pobunjenici su bili gotovo poraženi.

Pobunjenički vođe navode kako Gadafija, zajedno s njegovim sinom Seifom al-Islamom i jednim od najbližih suradnika Abdullahom al-Senssijem, žele vidjeti na sudu gdje će biti suočen sa svojim zločinima. Isto to želi i Međunarodni kazneni sud (ICC). Nacionalno prijelazno vijeće za hvatanje Gadafija nudi nagradu od 1,7 milijuna dolara (8,78 milijuna kuna), bilo živog ili mrtvog .

Gadafi je u srijedu zaprepastio libijske pobunjenike, ali i svjetsku javnost izjavom da 'inkognito' šetao Tripolijem. U više je svojih audio poruka najavio kako će se 'boriti do pobjede ili do smrti' dok je njegov glasnogovornik izjavio da su 'njegovi pristaše spremni boriti se godinama'.

Pobunjeničke su snage u srijedu krenule u ofenzivu prema južnim dijelovima Tripolija jer se pojavila sumnja da bi se Gadafi mogao skrivati na nekoj od farmi na tom području. No, ratni analitičari smatraju kako će Gadafi pokušati pobjeći prema granici s Alžirom i Čadom.

Libijskom diktatoru na ruku ne ide niti najava o održavanju posebne sjednice UN-a na kojoj će sudjelovati predstavnici EU-a i Islamske konferencije kako bi se dogovorila pomoć Libiji u što lakšem ostvarivanju demokratske tranzicije. Osim toga, Katar i britanski ministar vanjskih poslova William Hague obznanili su da će Gadafijeve zaplijenjene financije, vrijedne nekoliko milijardi dolara, proslijediti pobunjenicima.

Gadafija u par dana napuštaju svi koji do posljednjeg časa stajali uz njega . Zadnji su to učinili njegov ministar zdravstva te drugi čovjek obavještajnih službi koji su prešli na stranu pobunjenika.

Saadi Gadafi, sin libijskog diktatora, u srijedu se e-mailom javio CNN-u te naveo da ima ovlasti za pregovore. SAD-u i NATO-u je ponudio primirje te obustavu vatre. Nacionalno prijelazno vijeće za sada se nije oglasilo na njegov prijedlog. Inače, pobunjenici su prije dva dana priopćili kako je Saadi uhićen, no ta informacija sve do sada nije bila provjerena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:28