ŽESTOKA RASPRAVA

Francuska se podijelila oko zakona o eutanaziji: ‘Okončajmo napokon dvoličnost države‘

Procjenjuje se da francuski liječnici svake godine potajno asistiraju u dvije do četiri tisuće samoubojstava
Ilustracija
 Baxter/Bsip/Profimedia

Francuski parlament danas raspravlja o zakonu o eutanaziji: kada bi bio usvojen, Francuska bi postala peta zemlja Europske unije koja je dekriminalizirala potpomognuto samoubojstvo, nakon Nizozemske, Belgije, Luksemburga i Španjolske, prenosi France24.

Zakon predlaže zastupnik Olivier Falorni, a podržavaju ga mnogi zastupnici, među kojima i većina zastupnika stranke predsjednika Emmanuela Macrona. "Želimo raspravljati. Želimo glasati", poručilo je 270 zastupnika različitih stranaka u oglasu objavljenom u nedjelju. Desnica je žestoko protiv, a vlada nije zauzela stav iako je Macron još 2017. izjavio da sam želi odlučivati o kraju svog života.

Zakonom bi se okončala dvoličnost države koja zatvara oči nad time što Francuzi putuju u Belgiju ili Švicarsku kako bi dobili pomoć pri samoubojstvu, poručuje Falorni. Procjenjuje se da francuski liječnici svake godine potajno asistiraju u dvije do četiri tisuće samoubojstava. Postojeći zakon dopušta duboku sedaciju pacijenata koji pate od neizlječivih bolesti, no eutanazija nije dopuštena.

Desnica je izričito protiv legalizacije eutanazije i njezini zastupnici podnijeli su 3000 amandmana, od kojih su 2300 podnijeli Republikanci, stranka desnog centra. Rasprava o amandmanima trebala bi usporiti proceduru tako da se onemogući glasanje u dodijeljenom roku. Pitanje je kad će se nakon toga naći neki drugi termin u prenatrpanom kalendaru francuskog parlamenta.

U kampanju se uključila pjevačica, glumica i aktivistica Line Renaud, objavljujući otvoreno pismo kojim poziva parlament da "svakoj ženi i svakom muškarcu pruži mogućnost da izaberu kraj svog života".

Pariški nadbiskup Michel Aupetit strogo je protiv. Katolička crkva u Francuskoj protivi se eutanaziji. Tako je i u Španjolskoj, posljednjoj u EU koja je prošli odobrila eutanaziju.

"Kad se osoba suočava s patnjom, rješenje nije ubiti je, nego olakšati joj bol", poručio je nadbiskup Michel Aupetit.

Rasprava o eutanaziji razbuktala se ponovo lani sa slučajem smrtno bolesnog Alaina Cocqa koji je planirao odbiti svu hranu i lijekove i uživo prenositi svoje umiranje na društvenim mrežama. No, odustao je od toga kad je bol postala prejaka. Nakon što je objavio da planira prenositi uživo svoju smrt, Facebook ga je blokirao. Cocq je u rujnu prošle godine od predsjednika Macrona zatražio da mu se da lijek koji će mu omogućiti da umre u miru. Macron mu je odgovorio da to nije moguće prema francuskom zakonu.

Španjolska je 18. ožujka legalizirala pomoć pri eutanaziji za ljude koji teško pate od neizlječive bolesti. Zastupnica Socijalista Maria Luisa Carcedo pozvala se na slučaj Ramóna Sampedra, paraliziranog Španjolca koji je snimio svoje samoubojstvo 1998., što je poslužilo kao podloga za film nagrađen Oscarom "Život je more" (The Sea Inside, 2004.) s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi. Liječnici neće biti dužni pomoći u eutanaziji ako se tome protive, no novi bi zakon zaustavio izvršavanje kazne onima koji su optuženi da su drugima pomogli pri eutanaziji. I Portugal je u siječnju usvojio zakon o eutanaziji, ali ga je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 18:14