PODUZETE MJERE

Francuska, Njemačka i UK osudili poteze Irana koji idu ka širenju nuklearnog programa

Postavljanje dodatnih centrifuga dodatno će povećati iranske zalihe obogaćenog urana i kapacitete za obogaćivanje

Ilustracija

 Afp/afp/profimedia/Afp/afp/profimedia

Francuska, Njemačka i Velika Britanija u subotu su osudili najnovije korake Irana, o kojima je izvijestila IAEA-a, prema dodatnom širenju svog nuklearnog programa.

"Iran je poduzeo daljnje korake prema ‘ispražnjenju‘ ZSAP-a upravljanjem desecima dodatnih naprednih centrifuga na lokaciji za obogaćivanje u Natanzu, kao i najavom da će instalirati još tisuće centrifuga u Fordowu i Natanzu", stoji u zajedničkom priopćenju triju zemalja.

Zajednički sveobuhvatni akcijski plan i mjere ograničavanja (ZSAP), kojim se kontrolira nuklearni program Irana, potpisan je s Teheranom 2015.

"Ova odluka je daljnja eskalacija iranskog nuklearnog programa i nosi značajne rizike proliferacije", dodaje se.

U zajedničkom priopćenju ističe se da je "odluka Irana da značajno poveća svoje proizvodne kapacitete u podzemnom postrojenju Fordow posebno zabrinjavajuća".

"Iran je prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja zakonski obvezan u potpunosti implementirati njegov dio o zaštitnim mjerama koji je odvojen od ZSAP-a", dodaje se.

Postavljanje dodatnih centrifuga "dodatno će povećati iranske zalihe obogaćenog urana i kapacitete za obogaćivanje, čije su razine već premašile postavljene granice”, osudile su tri vlade.

Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo kažu da ostaju "posvećeni diplomatskom rješenju kojim se sprječava Iran da razvije nuklearno oružje".

Prema IAEA-i, Iran je jedina država koja ne posjeduje nuklearno oružje koja je obogatila uran do visoke razine od 60 posto, vrlo blizu oružanog stupnja, dok nastavlja gomilati velike zalihe urana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 15:21