ZAPALJIVA ATMOSFERA

Francuska kipti, bliže se prijelomni izbori, šef policije u strahu: ‘Prijete nam nemiri i nasilje!‘

Predsjednik Emmanuel Macron šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog mjeseca

Ilustracija, policija u Francuskoj

 Lou Benoist/Afp

Francuska bi se mogla suočiti s građanskim nemirima i nasiljem povezanim s izborima, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, dok kampanja ulazi u posljednji tjedan prije prvog kruga glasanja.

"Moguće je da će biti iznimno jakih napetosti", rekao je Darmanin za radio RTL, dodajući da se vlasti pripremaju za "vrlo zapaljivu" situaciju. Izbori se održavaju manje od mjesec dana prije Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Predsjednik Emmanuel Macron šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog mjeseca, nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament.

Mnogi birači izbore doživljavaju kao referendum o sudbini predsjednika za kojeg se nekada smatralo da je sposoban prevladati političke podjele, ali čiji je rejting pao nakon nekoliko političkih kriza.

"Vjerujem vam", poručio je Macron glasačima u "pismu Francuzima" objavljenom u nedjelju u kojem je svoj tabor, koji u anketama zaostaje za krajnjom desnicom i novoformiranim lijevim savezom, pokušao prikazati kao posljednju nadu za stabilnost.

"Nisam slijep: svjestan sam demokratskih slabosti", naglasio je.

Macron je također ponovio da će ostati na dužnosti do isteka mandata 2027. bez obzira na ishod izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 20:29