HIT NA INTERNETU

FOTOMONTAŽA NA INTERNETU RAZJARILA KINEZE Političari pretvoreni u duhove i divove

Na prvi pogled u oči upada ridikulozni nesrazmjer veličine osoba na fotografiji, jer se starica u odnosu na izaslanstvo lokalnih političara doima poput dječje lutke

Korištenje fotomontaže u propagandi izaziva u Kini sve više podsmijeha, zahvaljujući društvenim mrežama gdje se viralno šire primjeri gluposti lokalnih političara.

Najnoviji primjer je fotografija na kojoj četiri kineska dužnosnika demonstiraju svoju brigu prema "običnom čovjeku" posjetom 103-godišnjoj starici u njenom domu. Fotografija iz grada Ninggua u istočnoj Kini objavljena je uz poruku: 'Ljubav i obzir prema starijima je cijenjena kineska tradicija. Oni trebaju osjetiti toplinu partije i vlade".

No, na nesreću partijskih dužnosnika, njihova fotografija postala je predmetom poruge na kineskom internetu, jer se radi o očitom primjeru loše izrađene fotomontaže. Na prvi pogled u oči upada ridikulozni nesrazmjer veličine osoba na fotografiji, jer se starica u odnosu na izaslanstvo lokalnih političara doima poput dječje lutke. Da su političari izrezani iz druge fotografije i nevješto ubačeni u fotografiju sa staricom vidi se ponajbolje na četvrtom čovjeku koji se nalazi iznad starice: noge su mu odrezane pa se doima poput duha koji lebdi u zraku!

Jedan od korisnika kineskog blog servisa Weibo komentirao je da će propagandisti bez mozga zacijelo dobiti otkaz zajedno s političarima na fotografiji. Čak je i službena kineska novinska agencija Xinhua izvijestila o neobičnim detaljima koji ukazuju da se radi o lažiranoj fotografiji.

Dužnosnici su pojasnili kako su doista posjetili stogodišnjake, ali je zaposlenik u tijelu lokalne vlasti morao spojiti dvije fotografije jer fotograf zbog dimenzija sobe nije mogao snimiti ženu i političare u istom kadru. Pritom su se ispričali korisnicima interneta zbog "negativnog utjecaja".

Prošle godine u javnosti je također odjeknuo primjer loše fotomontaže koja je prikazivala trojicu kineskih lokalnih političara kako se ponosno "slikaju" na otvaranju nove ceste.

Toliko očita fotomontaža viralno se proširila putem interneta pa su se pojavile i parodije ove fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:31