NOVO RUHO

FOTO VIDEO Pogledajte novi izgled slavne građevine Sagrada Familia

BARCELONA - Arhitektura Antonija Gaudija jedan je od glavnih razloga turističkih posjeta Barceloni.

Veličanstvena Katolička crkva Sagrada Familia, Katedrala Svete obitelji, je najpoznatija građevina slavnog arhitekta. Gradnja je započela prije 130 godina i radovi na njoj se još uvijek izvršavaju.

U sklopu festivala La Merce, koji je trajao od 21. do 23. rujna, Katedrala Svete obitelji dobila je novo ruho. U tri dana crkva je bila osvijetljena spektakularnim light showom koji je organizirala kanadska tvrtka Moment Factory.

Sagrada Familia na UNESCO-voj je listi Svjetske kulturne baštine, a u vrijeme Gaudijeve smrti 1926. godine bilo je završeno manje od četvrtine.

Nakon njegove smrti, radove su nastavili njegovi suradnici, prije svega Sugrañes, Quintana i Matamala, prema njegovim planovima. Radovi su prekinuti 1935. godine zbog Španjolskog građanskog rata tijekom kojega je izgorio dio katedrale s originalnim Gaudíjevim modelima i planovima.

Radovi su ponovno pokrenuti 1970-ih nakon pada fašističkog režima i gradnja, premda vrlo polako, traje i dan danas. Kada bude završena, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara. Bit će to jedna od najvećih i sigurno najljepših katedrala kršćanskog svijeta.

Očekuje se za će u potpunosti biti gotova 2026. godine te tako i obilježiti 100. obljetnicu umjetnikove smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:49