PRAVA ATRAKCIJA

FOTO: SVI SU ZASTAJKIVALI I PITALI KOJI SU TO VITEZOVI Predstavljanje sinjskih alkara u Münchenu oduševilo i Nijemce i hrvatsku dijasporu

 
 Barbara Ban

Sinjski alkari plijenili su u srijedu u centru glavnog grada Bavarske pažnju slučajnih prolaznika. Uz pratnju sinjske limene glazbe prodefilirali su užim centrom Münchena i time predstavili javnosti dio bogate kulturne baštine Hrvatske na sam dan otvaranja najvećeg bavarskog sajma turizma f.re.e, gdje se hrvatska turistička ponuda predstavlja desetljećima. Ni alkarima nije ovo prvi put da svečano defiliraju kroz ovaj njemački grad, ali ovaj put bez konja. Bili su, naime, glavna atrakcija prije 24 godine za vrijeme popularnog Oktoberfesta.

Barbara Ban

- Danas se otvara najznačajniji turistički sajam u Bavarskoj i mi smo došli taj događaj uveličati. Odlučili smo prvi dan pokazati naše dične momke kroz povorku kroz grad, a u četvrtak ćemo hrvatsku baštinu predstavljati na sajmu i hrvatskom štandu. Danas je to prvenstvo ipak imala Italija koja je ove godine zemlja partner sajma. No nadamo se da ovo nije zadnji put da smo ovdje. Vjerujem da ćemo opet, kao i prvi put, s konjima nastupiti u sklopu programa Oktoberfesta, ali cijela delegacija - rekao nam je Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva za vrijeme svečanog mimohoda.

Barbara Ban

Zanimljivo je da taj mimohod nije bio zanimljiv samo domaćinima, već se oko alkara okupila i hrvatska dijaspora. Nasić je istaknuo i da alkarska povorka često sudjeluje na raznim manifestacijama diljem svijeta, a ovaj tjedan su i gosti jedne manifestacije na Sardiniji. Inače, Sinjska alka je na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a od 2010. Hrvatska turistička zajednica (HTZ), koja je događaj organizirala, želi upravo taj dio baštine pokazati Nijemcima i dodatno ih privući u našu zemlju.

Barbara Ban

- Sinjska alka je simbol domoljublja i ponosna sam što smo danas na ulicama Münchena imali priliku prezentirati našu kulturu i baštinu. Plijenili su pažnju mnogih stanovnika Münchena, ali i Hrvata koji ovdje žive. Svi su zastajkivali i fotografirali ih te pitali koji su to vitezovi. Drago mi je i da se uspostavila suradnja s Kaltenberg bavarskim vitezovima koji bi trebali uzvratno posjetiti Sinj, a Sinjani bi u srpnju trebali sudjelovati na njihovim viteškim igrama - rekla je Nera Miličević iz ispostave predstavništva HTZ-a u Münchenu.

Privlačenje turista iz najbogatije njemačke pokrajine nastavlja se idućih dana na sajmu kroz razne prezentacije i sastanke. Ujedno će to biti mjesto gdje će mnogi organizatori putovanja i agencije izvijestiti kako trenutno stoji Hrvatska kad govorimo o bookingu za iduću sezonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 15:20