POGREBI ŽRTAVA POKOLJA

FOTO Prošlo je tjedan dana od strašnog masakra: Norveška se oprašta od nevinih žrtava

Norveška se počela opraštati od žrtava prošlotjednog pokolja, a krvnik Breivik jučer je opet ispitan u policiji
 AFP

OSLO - Bano Rashid (18) prva je od 76 žrtava norveškog krvnika Andersa Behringa Breivika koja je pokopana, a ceremonija je održana danas u Oslu. Djevojka ubijena prošlog petka na otočiću Utoya dolazi iz kurdske obitelji koja se u Norvešku preselila 1996. godine bježeći od krvoprolića u Iraku. Bano je namjeravala studirati pravo, a sanjala je da će jednog dana postati zastupnica u parlamentu.

Mentalno zdravlje

Uz nju, danas je u gradu Hamaru, udaljenom tri sata vožnje od Osla, pokopan i Ismail Haji Ahmed (19), također ubijen na otoku. Uz prve pokope, na kojima su se čitale i muslimanske i kršćanske molitve kako bi se pokazalo jedinstvo nacije, održana je i komemoracija u Laburističkoj stranci. Norveška se počela opraštati od žrtava.

- Ti su meci ranili i cijelu Norvešku. To je bio udar na našu demokraciju - izjavio je premijer Jens Stoltenberg dok su zastave na vladinim zgradama spuštene na pola koplja. Čovjek odgovoran za detonaciju bombe u centru Osla, u kojoj je smrtno stradalo osam osoba, te ubilački pohod na kamp laburističke mladeži, gdje je 68 ljudi ubijeno, ponovno je jučer ispitan u policiji. Navodno se ponašao isto kao i tijekom ispitivanja prošle subote, dan nakon pokolja. Norveške vlasti objavile su da su imenovale dva psihijatra koji će ispitati njegovo mentalno zdravlje i izvijestiti je li sposoban za suđenje do 1. studenoga.

Nije se želio slikati

Breivik je uz pojačanu sigurnost prevezen u Oslo iz zatvora Ile, nacističkog zatvora iz vremena Drugoga svjetskog rata, gdje se trenutačno nalazi. Njegov odvjetnik izjavio je da je Breivik u ćeliji dobio papir i olovku te tamo piše svoj govor. - Piše ga na engleskom jer kaže da je to jezik koji koristi za poslove - objasnio je Breivikov odvjetnik Geir Lippestad.

Breivik se navodno nije želio slikati za policijski dosje. Izvori skandinavskih medija kažu da ne želi da takve slike dospiju u javnost.

Primarni cilj policijskog ispitivanja bio je doznati je li Breivik dio neke skupine, kao što je on sam tvrdio, a zasad se čini da nije imao pomagače. No, planirao je još dva udara, koja nije uspio izvesti, dok, čini se, nije uspio izvesti sve što je planirao na Utřyi. Objavljeno je kako je planirao ubiti partnericu vlasnika imanja na kojem je planirao zločine.

‘Upotrijebit ću pištolj’

O tome je navodno pisao u svojem dnevniku. Žena je, navodi se, planirala doći na farmu dok je on pripremao bombu. U slučaju da je nešto posumnjala, Breivik bi je ubio. Breivik je pisao i kako je igrati nasilne videoigrice dobra priprema, odnosno trening za “misije” u stvarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:20