STOTINE OPET NA ULICAMA

FOTO: POČELI NOVI PROSVJEDI U BiH 'Nećemo paliti, svijet nam se smije, ali ova Vlada mora otići!'

 klix.ba

NOVO 15:00 Prosvjednici, koji su se u poslijepodnevnim satima u utorak ponovno okupili u središtu Sarajeva, nastavili su "šetnju" od sjedišta Predsjedništva BiH do zgrade vlade Federacije BiH, gdje se iza 14 sati okupilo više stotina osoba koje su ponovile zahtjev za ostavkom premijera Nermina Nikšića ali i svih drugih ministara.

Masa, čiji je broj stalno varirao a kretao se od dvije stotine do tisuću prosvjednika, izvikivala je pred sjedištem entitetske vlade "Lopovi, lopovi" i Ostavke, ostavke".

Kao i u ponedjeljak, zgradu vlade Federacije BiH, u čijem je jednom krilu i središnjica Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), štite pripadnici interventne policije federalnog MUP-a.

Nikšić je još u ponedjeljak odbio zahtjeve za ostavkom kazavši kako će odstupiti tek kad se imenuje nova vlada sukladno zakonu i ustavu.

Iz vlade je u utorak priopćeno kako je ona u stalnom zasijedanju te kako je već prijepodne parlamentu BiH upućen prijedlog izmjena izbornog zakona kojima bi se omogućila provedba izvanrednih izbora.

Istaknuto je i kako su na sjednici vlade održanoj tijekom dana sudjelovali i predstavnici nekoliko udruga razvojačenih branitelja Armije BiH koji su kazali kako razumiju "zahtjeve obespravljenih radnika no pritom su osudili svako nasilje i napad na tijela vlasti".

"Istaknuto je kako smjena vlade nije rješenje, već hitne mjere kojima bi se zaustavila eskalacija rušenja institucija sustava. Oni su pozvali članove vlade FBiH na jedinstvo te od vlade zatražili da ne dopusti da dođe do bezvlašća", stoji u priopćenju vladina ureda za informiranje.

U povodu stanja u BiH ranije tijekom dana u Sarajevu je na razini veleposlanika država-članica zasijedao i Upravi odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Nakon tog sastanka održanog iza zatvorenih vrata Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) je priopćio kako su veleposlanici u cijelosti podržavali prava građana u cijeloj državi da mirno prosvjeduju.

Veleposlanici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Turske, Španjolske i Nizozemske te šef delegacije Europske unije ujedno su osudili uništavanje imovine tijekom prošlotjednih prosvjeda i iskazali žaljenje zbog velikog broja ozlijeđenih.

"Pozivamo vlasti i političke snage da se angažiraju na dijalogu s građanima kako bi se osmislile i provele konkretne mjere", stoji u izjavi u kojoj se također ističe kako nasilje ne smije biti izgovor da se opravdani zahtjevi ne rješavaju.

Iako članica PIC-a, Ruska Federacija nije prihvatila ovu izjavu jer drži kako je "trenutačno stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine isključivo njena unutarnja stvar", navode iz OHR-a.

14:15 Pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se više od 1000 građana. Prosvjed za sada teče mirno, a oko zgrade Vlade nalazi se visoka žičana ograda i jako policijske snage.

Više od 500 građana Mostara okupilo se na glavnom gradskom trgu, gdje traže ostavke i odgovornost gradskih i kantonskih vlasti.

Nekoliko stotina Zeničana prosvjeduje pred Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

Oko dvjestotinjak prosvjednika isto tako prosvjeduje pred zgradom Kantonalne vlade u Tuzli, gdje su nakon plenuma predali zahtjeve prosvjednika Kantonalnoj skupštini.

13:00 U Sarajevu se pred zgradom Predsjedništva Federacije BiH okupilo dvjestotinjak ljudi, u prosvjedu koji za sada prolazi mirno. Jedan od prosvjednika okupio je sve prisutne i rekao: "Nećemo paliti, molim vas, svijet nam se smije, nećemo spominjati ni političke stranke i pojedince, svi oni trebaju otići. Ovo je bunt radnika, penzionera, nezaposlenih, ratnih vojnih invalida... Pozivam vas da mirno odemo prema Vladi FBiH."

Građani traže odlazak federalne Vlade, smanjenje plaća političara na dvije prosječne plaće, povećanje penzija i ukidanje rada na crno.

ŠEF HDZ-a BiH 'Onaj tko se usudio doći u Mostar i zapaliti hrvatsku zastavu mora odgovarati'

Neformalne skupine građana koje putem društvenih mreža pozivaju na prosvjede navode kako će oni i tijekom dana biti usmjereni protiv vlade Federacije BiH jer se nastavlja inzistirati na ostavkama entitetskog premijera Nermina Nikšića i ostalih ministara.

Nikšić je u ponedjeljak takve zahtjeve odbacio ističući kako će se povući tek nakon zakonitog izbora nove vlade.

O sadašnjoj krizi u BiH predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegović u prijepodnevnim satima u sjedištu državnog vrha razgovarali su s predstavnicima Međureligijskog vijeća BiH koje okuplja četiri najveće vjerske zajednice u toj zemlji.

Na sastanku je konstatirano kako su prosvjedi nezadovoljnih građana opravdani ali kako se pritom ne smije pribjegavati nasilju niti se smije dopustiti da prosvjedi prerastu u međunacionalne sukobe.

"Na žalost, politika kod nas nije ništa naučila iz svega što se zbivalo. Sada se usporedno počinje zamagljivati bit prosvjeda i ponovo otvarati političke svađe između starih i poznatih osoba", kazao je novinarima nakon sastanka Komšić.

ŽIŽEK O PROSVJEDNICIMA U BIH 'Njihove pobude nisu nacionalističke. Oni samo žele posao, dostojan život i kraj korupcije'

Komšić je ustvrdio kako treba biti jasno da prosvjedi nemaju nikakav nacionalni predznak. "Samo neka tako ostane", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Monsinjor Mato Zovkić, koji je na sastanku bio kao izaslanik kardinala Vinka Puljića, kazao je kako je pozitivno što su predstavnici vjerskih zajednica pozvani dati svoj sud o prosvjedima i stanju u zemlji.

"Skrenuli su nam pozornost da država ovog trenutka treba i usluge vjerskih poglavara", kazao je Zovkić dodajući kako su vjerske zajednice sukladno svojoj ulozi u sekularnom društvu spremne pomoći.

Zovkić i drugi predstavnici vjerskih zajednica istaknuli su kako je sadašnje probleme važno riješiti mirnim putem.

Bakir Izetbegović je kazao kako se nada da će djelovanje Međureligijskog vijeća moći pomoći da stvari ne krenu u neželjenom pravcu odnosno da se ne pretvore u međunacionalni sukob.

Potvrdio je kako je stoga u stalnoj vezi sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovišem kao i da je tijekom dana telefonom o svemu razgovarao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990. Martinom Ragužem.

"Opravdani zahtjevi prosvjednika će se morati rješavati dijalogom, no država i njene institucije moraju se zaštititi", kazao je Izetbegović dodajući kako su i Čović i Raguž izrazili uvjerenost da se nasilje i rušenje mora zaustaviti.

----------------------------------------------------

11:00 U Bosni i Hercegovini u utorak prijepodnevni sati protječu mirno, no očekuju se nova okupljanja prosvjednika najavljena iza 12 sati u Sarajevu.

Mediji u BiH različito se odnose prema prosvjedima iako svi izražavaju razumijevanje za socijalni bunt građana. Tako sarajevsko "Oslobođenje" u naslovima ističe zahtjeve prosvjednika za ostavkama te prenosi kronologiju zbivanja na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

Taj list kao najznačaniju vijest među zbivanjima od ponedjeljak ističe prijedlog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i entitetskog premijera Nermina Nikšića da se što prije održe izvanredni izbori.

"Dnevni avaz" pak već na naslovnici otvoreno napada Nikšića, a u komentaru ga naziva nemoralnom osobom koja prosvjednike poistovjećuje s ulicom.

Uz niz napisa u kojima se napada Socijaldemokratsku partiju (SDP) te Stranku demokratske akcije (SDA) ovaj list opširno citira i svog utemeljitelja i aktualnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je Nikšića u intervjuu jednog lokalnoj televiziji nazvao "muljatorom" ustvrdivši kako je sadašnja federalna vlada "puna korupcije".

"Bit će uhićenja, to vam jamčim", zaprijetio je Radončić kako ga citira njegov list.

Radončić, koji je uz to i predsjednik oporbeno-vladajućeg Saveza za bolju budućnost (SBB), u odvojenom je intervjuu odbacio ideju o prijevremenim izborima nazivajući je "novom zamkom državne mafije".

"Građani 20 godina nisu mogli mijenjati vlast jer je vlast krala na izborima budući da ima svoje izborne komisije", izjavio je Radončić za komercijalni televiziju TV 1.

Kazao je kako je to što ga je netko pokrao jedini razlog zbog kojega je u utrci za člana Predsjedništva BiH na izborima 2010. godine izgubio u natjecanju s Bakirom Izetbegovićem.

Banjalučke "Nezavisne novine" i dalje o prosvjedima u BiH izvještavaju kao o zbivanjima koja se tiču samo Federacije BiH. Taj list u utorak prenosi i prve komentare stranaka iz Republike Srpske na prijedlog o provedbi izvanrednih izbora. I iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i iz oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) takvu mogućnost su odbacili.

Zastupnik SNSD-a u parlamentu BiH Krstan Simić je izjavio kako izvanredni izbori nisu nikakvo rješenje "nego bijeg stranaka iz FBiH od odgovornosti za probleme", a isto stajalište zauzeo je i Darko Babalj, zastupnik u državnom parlamentu iz SDS-a.

----------------------------------------------------

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbija dati ostavku, što je bio ultimatum prosvjednika u Sarajevu. Točno u podne građani će ponovno na sarajevske ulice, a poručuju da se neće maknuti i da će prosvjedi trajati sve dok federalna vlada ne preda ostavku, javlja HRT.

Sinoćnji prosvjedi završili su oko 20 sati. Protekli su bez izgreda i sukoba s policijom koja je osiguravala sjedište entitetske vlade pred kojom su tražene ostavke.

Ministri EU o slanju vojske u BiH: 'Ovo je poziv na buđenje!'

Entitetski premijer Nermin Nikšić nije promijenio odluku koju je donio tijekom sastanaka s predstavnicima prosvjednika u poslijepodnevnim satima kada je kazao kako će se povući tek nakon što bude izabrana nova vlada. Izjavio je kako nema ništa protiv svoje i smjene ostalih ministara, kao ni protiv uspostave nove vlade čim to bude moguće, podsjetivši kako vlada u sadašanjem sazivu ionako već mjesecima radi u tehničkom mandatu jer joj je entitetski parlament iskazao nepovjerenje. Nama je svakako izglasovano nepovjerenje i mogu se provesti aktivnosti imenovanja druge vlade koja bi u skladu s ustavom i zakonom preuzela odgovornost u Federaciji, izjavio je Nikšić.

Federalni je premijer pojasnio kako se neće dopustiti bezvlašće, odnosno kako će sadašnja vlada raditi sve dok eventualno ne bude imenovana nova. To se može pokrenuti već sutra ako za to postoji potrebna većina u parlamentu, kazao je Nikšić, upozoravajući kako se mora znati tko preuzima odgovornost za stanje u Federaciji. Nikšić je kazao kako će stoga već danas u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog izmjena izbornog zakona kako bi se omogućila provedba prijevremenih izbora ranije najavljenih za listopad.

Predsjednik Federacije Živko Budimir također je potvrdio kako je spreman podnijeti ostavku i kako izvanredne izbore smatra najboljim rješenjem za izlazak iz krize, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:41