KAO IZ 'RATOVA ZVIJEZDA'

FOTO: OVO JE ŠEST ORUŽJA KOJA ĆE ODLUČIVATI BUDUĆE RATOVE Nova verzija nevidljivog bombardera, futuristički laserski top, nečujne podmornice...

The B-2 Spirit stealth bomber flies over the Missouri Sky after takingoff from the Whiteman Air Force Base in Johnson County, Missouri,October 30, 2002. Whiteman AFB is home to the U.S. Air Force's 509thBomb Wing, Air Force Reserve's 442nd Fighter Wing, and the MissouriArmy National Guard's 1st Battalion 135th Aviation. The 509th Bomb Wingis responsible for the 21 B-2 Spirit bombers. REUTERS/Hyungwon KangHK/ME - RTRD2FS
 © Reuters Photographer / Reuter

Agencija američkoga Ministarstva obrane za projekte naprednog istraživanja, u ovogodišnjem je proračunu dobila pet posto više novca pa će za razvoj novih vojnih tehnologija imati na raspolaganju 80 milijardi dolara.

Kako bi, pak, potvrdila da taj novac nije bačen u vjetar, ovaj je mjesec predstavila neke od projekata koji će vrlo brzo ući u redovni sastav američke vojske s ciljem da ojačaju vojnu moć, ali istodobno i u najvećoj mogućoj mjeri smanje pogibije vojnika. Neka od tih oružja uistinu izgledaju kao da dolaze iz znanstveno-fantastičnog filma, posebno laserski topovi.

Treba imati na umu da je DARPA ponudila na uvid samo dio svojih istraživanja koja radi u suradnji s najvećim svjetskim vojnim industrijama poput Boeinga i Northrop Grummana.

Tu je poboljšana verzija “nevidljivog” bombardera B-2 koji će biti prekriven novim materijalom pa ne samo da će odbijati radarske zrake, nego će i mijenjati boju kako bi reflektirao okoliš - riječ je, dakle, o artificijelnoj mimikriji: tijekom dana plav, za oblačnog vremena siv, a noću crn.

Šest oružja budućnosti

Laserski top već je isproban na brodovima, a sada je u fazi završnog testiranja slično oružje na kopnenim vozilima koje će uništavati projektile ili bespilotne letjelice.

Boeing

Foto: Boeing

Zasad je riječ o patentu, ali kao da dolazi iz ‘Ratova zvijezda’: polje plazme koje će djelovati kao zaštita od eksplozije u neposrednoj blizini bilo kojeg vozila.

Pentagon

Foto: Pentagon

Morski lovac radno je ime podmornice bez posade, ali opremljene izuzetno sofisticiranom opremom kako bi mogla pratiti najtiša neprijateljska plovila.

DARPA

Foto: DARPA

Fregate i krstarice dobit će posebno za tu svrhu dizajnirane bespilotne letjelice koje će jačati zaštitu i borbenu moć pa će tako svaki veći brod biti nosač zrakoplova.

DARPA

Foto: DARPA

Samoleteća granata će tijekom leta mijenjati putanju ovisno o micanju cilja. Crveno je predviđeni let, a zeleno stvarni.

DARPA

Foto: DARPA

Sadašnji bombarder B-2 jedno je od najmoćnijih zrakoplovnih oružja kojima trenutačno raspolaže američka vojska. Novi su modeli još u fazi istraživanja, no ističe se da će oblik ostati isti, ali s više mogućnosti.

Northrop Grumman

Foto: Northrop Grumman

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 05:11