PUNO TOGA SE PROMIJENILO

FOTO Osobe koje su obilježile 2012.: Pijani kapetan, kraljica i Bond, tinejdžer sa strojnicom i buntovne punkerice

Odnosi su se preslagivali posvuda: na Bliskom istoku, u Kini, svijetu financija

S obzirom na opće raspoloženje i neizvjesnost na početku 2012., čini se da je godina završila uglavnom bolje od očekivanog, kao veliki tromi nastavak dramatične 2011. Ipak, puno se toga promijenilo.

Diktatura u Siriji

Nakon euforije Arapskog proljeća, na Bliskom istoku pojavili su se budući politički obrisi regije, a postat će precizniji ako se Sirija, kako se očekuje, u idućoj godini riješi diktature Bašara al-Asada.

Ni američka ni europska ekonomija nisu potonule, euro i dalje diše, a Amerika upravo očekuje ishod pregovora demokrata i republikanaca o mjerama za sprečavanje nepovratne financijske štete, prelaska ruba “fiskalne litice”.

Ni svijet nije propao 21. prosinca kako je navodno najavljivao majanski kalendar. Kina je zatvorila jedan razvojni krug i otvorila novu fazu, opterećena velikim unutarnjim političkim pritiskom i skandalima u samom vrhu vlasti.

Događaj bez premca svakako je reizbor američkog predsjednika Baracka Obame koji je čvsto pobijedio, iako je podržao gay brakove, inzistirao na zdravstvenoj reformi i nije bitno pomaknuo ekonomiju.

Sloboda interneta

Čelnici najmoćnijih financijskih institucija malo su se primirili pod jakim političkim i pravosudnim pritiskom, Anonymous su poveli međunarodnu bitku građana za slobodu interneta, a Britanci su nas oduševili Olimpijskim igrama. Znanost je imala zlatnu godinu, od dokazivanja Higgsova bozona do spuštanja Curiosityja na Mars.

Vidljivi, veliki pomaci kao da su se svi postrojili za iduću godinu. A 2012. ostat će godina samonametnute pauze u kojoj su se slijegale i produbljivale dubinske promjene u odnosima koje ćemo tek osjetiti.

Mark Zuckerberg (28)

Osnivač Facebooka ove je godine pokazao kolika je zapravo njegova dominacija nad svime što radimo na internetu i najavio da će postati gospodar svog dijeljenja na mreži. Facebook je izišao na burzu, kupio Instagram i dodatno smanjio privatnost na svojim stranicama. Izlistavanje na burzi pratili su, doduše, problemi jer ispostavilo se da su dionice Facebooka ipak bile precijenjene.

Franc Kangler (47)

Poster boy za “poštenu” slovensku privatizaciju kojoj smo se godinama divili, gradonačelnik Maribora, gotovo svu imovinu nekad bogatog grada pretvorio je u nejasno privatno vlasništvo i financijsku prašinu, slično kako su napravili tajkuni pod Janšinim pokroviteljstvom u cijeloj zemlji. Pobuna koja je uslijedila, otkrila je pravo lice “najuzornije nove članice EU”.

Xi Jinping (59)

Na čelo Komunističke partije Kine donio je snažnu osobnost i sasvim novi jezik. Nastupnim govorom, u kojemu je Partiju upozorio da bi je korumpiranost i krutost mogle skupo stajati, Xi Jinping legitimirao se kao novi tip vođe u zemlji koju idućih deset godina čekaju drastične promjene. No, ako 2013. postane predsjednik Kine, morat će pokazati od čega je sazdan. Zemlju će morati učiniti fleksibilnijom prema van, a posebno iznutra. Čekaju ga usporavanje gospodarskog rasta, Partija poljuljana korupcijskim skandalima poput onoga koji je srušio sekretara Boa Xilaija, rast tenzija u društvu, separatizam, pobune stanovnika u pokrajinama na čijoj proizvodnji počiva ekonomija pa traže otvaranje zemlje i veća prava, a napetost sa SAD-om povećava se na Pacifiku. Xi Jinping ima šansu postati jedan od najvažnijih kineskih vođa.

François Hollande (58)

Nakon nevjerojatnog preokreta u kojemu je Dominique Strauss-Kahn zbog optužbi za silovanje sobarice izbačen iz igre, François Hollande zgrabio je šansu na ljevici i mimo očekivanja mnogih u stranci okončao kontroverznu vladavinu konzervativnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Francuskoj.

Hillary Clinton (65)

Otkad ju je Obama pomeo na stranačkim izborima 2008. Hillary Clinton kao da je počela živjeti u drugom svemiru. Tada omražena zbog navoda da Bill Clinton svoju podršku Obami uvjetuje visokim mjestom u vladi za Hillary, američka državna tajnica danas bi, kako pokazuju ankete, imala najveće šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima. Hillary tvrdi da se ne namjerava kandidirati, ali pokušaj da Americi nakon prvog crnog predsjednika omogući da imenuje prvu ženu u Bijeloj kući sve joj se više nameće kao obveza.

Mario Draghi (65)

Na čelu Europske središnje banke bio je tek osam mjeseci kad je izjavom: “U okvirima svoga mandata ECB je spreman učiniti sve što treba da spasi euro i, vjerujte mi, hoćemo” smirio svjetsko financijsko tržište. To je smirilo i cijenu zaduživanja te odvuklo najjače europske ekonomije s ruba provalije. FT j e taj trenutak proglasio točkom preokreta u trogodišnjoj krizi eurozone.

Felix Baumgartner (43)

Nesvakidašnjim pothvatom, skokom padobranom iz stratosfere uz probijanje zvučnog zida, prikovao nas je uz internet i TV te pokazao da ništa nije suvišno ni previše ludo kada je u pitanju duboka potreba čovjeka da pomiče granice, koju dijelimo svi. Njegov je skok poslužio i za skupljanje znanstvenih podataka koji će putovanja u svemir učiniti sigurnijima.

Bašar al-Asad (47)

Sirijski je diktator pogrešnom političkom procjenom, u trenutku kad mu se u zemlji počela dizati opozicija, povukao oružje i sukob se pretvorio u krvavi građanski rat u kojemu se žrtve i zvjerstva gomilaju zastrašujućim tempom.

Međunarodna zajednica drži se po strani u nadi da će Sirija sama riješiti konflikt i da će u nastavku Arapskog proljeća pasti još jedna autokratska vlast, a s njom i dugogodišnja vladavina alavitske manjine u tom zemlji.

Asad je potpuno izolirao Siriju, novinari su istjerani ili poubijani, a vijesti o stradanjima civila teško se probijaju. Među ubijenim novinarima je i američka reporterska legenda britanskog The Sunday Timesa Marie Colvin. Navodno stjeran u kut, Bašar al-Asad, prema nekim informacijama, pregovara o azilu.

Francesco Schettino (52)

Kapetan koji je nasukao kruzer Costa Concordia, izazvao najveći brodolom u povijesti i skrivio smrt 32 ljudi pobjegao je usred kaotične operacije spašavanja pa se na njega obrušio rijetko viđen bijes svjetske javnosti. Optužen je za ubojstvo iz nehata, izjasnio se da nije kriv i čeka presudu. Njegovo mu je ponašanje priskrbilo nadimak ‘kapetan kukavica’.

Pussy Riot

Nije moglo biti boljeg načina da se sabotira Putinova represivna, macho “ruskost” od pojave grupe Pussy Riot.

Aktivistice su svoj ples i punk molitvu na oltaru katedrale u Moskvi, naravno, skupo platile: dvije su članice grupe osuđene na po dvije godine zatvora zbog huliganstva. Ali efekt njihova aktivizma neće izblijedjeti.

Park Geun-hye (60)

Njezin otac Park Chung-hee utemeljio je današnju moćnu južnokorejsku ekonomiju. No, učinio je to nauštrb demokracije. Sada, kao prva predsjednica u povijesti zemlje, Park Geun-hye ima dvojaku ulogu: mora dokinuti patrijarhalnu političku kulturu u Južnoj Koreji te demokratizirati zemlju i pomiriti ljude, distancirajući se od represije kojom je režim njezina oca podijelio narod.

Barack Obama (51)

Čvrstom pobjedom nad republikanskim kandidatom Mittom Romneyjem američki predsjednik Barack Obama izabran je u drugi mandat. Njegova je izborna pobjeda još značajnija ako se uzmu u obzir slabo stanje američke ekonomije i republikanska izborna taktika kojom su Romneyja praktički proglasili pobjednikom i prije glasanja. Presudili su Romneyjevi gafovi, ali i anketni protuudar Obamina stožera, reakcija Bijele kuće na uragan Sandy i odluka Amerikanaca da pokušaju iznijeti krizu uz pomoć Obamine politike i vrijednosti zbog kojih su ga izabrali, a to su ljudska i građanska prava, uključujući pravo na brak homoseksualaca, pravo na propisnu zdravstvenu skrb, pošten porezni sustav, temeljna sigurnost i pozitivna vanjska politika.

Mohamed Morsi (61)

Smirenje vani, eskalacija unutra, to je sukus početka vladavine egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, istaknutog člana fundamentalističke Muslimanske braće u Egiptu, koja bi iduće godine mogla bitno odrediti budućnost Bliskog istoka. Angažmanom u pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa potvrdio je da će čuvati egipatsko-izraelski mirovni sporazum, a nagovaranjem Asada da odstupi smirio je zapadnjake. Ipak, nade egipatske revolucije kopne zbog Morsijeva nastojanja da poveća svoje ovlasti.

Malala Yousufzai (15)

Hrabroj pakistanskoj tinejdžerici, koja se na internetu zalagala za prava djevojčica na školovanje te za oslobađanje od talibanskog terora u njezinoj pokrajini, taliban je pucao u glavu na putu u školu. Njezin oporavak s ruba smrti u londonskoj bolnici i poruke koje je poslala nakon napada urodili su novom nadom za mir i ljudska prava u Pakistanu.

Adam Lanza (20)

Njegov strašan zločin u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, gdje je ubio 20 prvašića i šest učitelja, skinuo je tabu s rasprave o oružju u Americi. Amerikanci se neće odreći prava na oružje, ali su, čini se, konačno spremni mijenjati kulturu oružja.

Kraljica Elizabeta II. (86)

Luda godina za kraljicu: sav je Commonwealth slavio njezin Dijamantni jubilej, 60 godina na britanskom tronu, s ‘Jamesom Bondom’ otvorila je fenomenalne londonske Olimpijske igre, prilično uspješno iskontrolirala tabloidne skandale nesmotrenih članova obitelji, potpuno gologa princa Harryja i polugole vojvotkinje Kate, te dočekala sretne vijesti da Kate nosi njezina praunuka. Tu je vijest zasjenilo samoubojstvo medicinske sestre koja se brinula za Kate kad su je dopremili u bolnicu zbog strašnih trudničkih mučnina, a dvoje australskih radijskih voditelja na prevaru nagovorilo sestru da oda povjerljive informacije o vojvotkinji. Kad je zbog toga izbio skandal, bolničarka se ubila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:23