KRAJ JEDNE ERE

FOTO Odlazak zadnjeg prestolo -nasljednika: Tijelo Otta von Habsburga pokopano u Beču, a srce u Budimpešti

Smrću Otta von Habsburga završeno je jedno od najturbulentnijih poglavlja u europskoj povijesti
The coffin of Archduke Otto von Habsburg is carried after the requiem in Theatiner church in Munich, southern Germany, on Monday, July 11, 2011. The oldest son of Austria-Hungary's last emperor and longtime head of one of Europe's most influential families had died last week at the age of 98. (AP Photo/Peter Kneffel, Pool)
 Peter Kneffel

BEČ - Pogreb njegova apostolskog veličanstva carskog prestolonasljednika Austrije i kraljevskog prestolonasljednika Mađarske, Češke i Hrvatske, Otta von Habsburga, na tren je Beču vratio onu raskoš kakvom se dičio u carskim vremenima kada je kuća Habsburg vladala većim dijelom istočne Europe.

Više od deset tisuća građana Beča i njihovih gostiju na posljednji je počinak ispratilo svoga nesuđenog cara koji je preminuo u dobi od 98 godina, a da se Austro-Ugarska kojim slučajem nije raspala, tom bi zemljom vladao 84 godine i 275 dana.

Nostalgija za carstvom

Golema povorka kretala se Bečom do katedrale Sv. Stjepana gdje je održana misa nakon koje je tijelo Otta von Habsburga položeno u carsku kriptu unutar kapucinskog samostana.

Prema stoljetnoj tradiciji, prestolonasljednikovo je srce spremljeno u urnu i položeno u kriptu benediktinskog samostana Pannonhalma u Budimpešti. Uz Otta je na pogrebnoj ceremoniji pokopana i njegova supruga, princeza Regina od Saxe-Meiningena.

Prestolonasljedniku je organiziran državnički pokop kojemu je nazočio i austrijski predsjednik Heinz Fischer, što je izazvalo mnogo prosvjeda u strankama lijeve provenijencije jer Otto nikad nije obnašao nikakvu službenu dužnost u Republici Austriji.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:11