UNDER

FOTO: Norvežani svečano otvaraju prvi podvodni restoran, stolove već rezerviralo više od 7000 gostiju: 'Fascinantan je...'

 
 Profimedia, Mega Agency

Prvi europski podvodni restoran otvara se u srijedu u Norveškoj, a dosad je mjesto za ručak među morskom florom i faunom rezerviralo više od 7000 znatiželjnika.

Smješten u južnome dijelu Norveške, restoran podsjeća na golemu betonsku cijev, djelomično potopljenu u Sjeverno more. Norveški mu je naziv "Under", što na norveškom znači i "čudo".

Dizajn potpisuje norveška arhitektonska tvrtka Snoehetta, koja je sudjelovala u izradi nacrta za zgradu Opere u Oslu i Nacionalni memorijalni muzej 11. rujna u New Yorku.

- Fascinantan je upravo ovaj silazak kroz zgradu prema podmorju... Velik transparentni prozor u prvi plan stavlja podmorje, no nemate osjećaj da ste u akvariju - kaže utemeljitelj Snoehette Kjetil Traedal Thorsen.

Isprva ulazak u "Under" izgleda poput ulaska u saunu jer drvene daske prekrivaju njegov gornji dio. Prema podmorju u kojemu je smještena velika restoranska dvorana, koja može primiti oko 40 gostiju, vodi osam metara dugačko stubište.

Traedal Thorsen kaže kako je konstrukcija napravljena tako da se može nositi i s neuobičajeno lošim vremenskim uvjetima te je izgrađena na način da može izdržati ono što je nazvao "valom stoljeća".

This is set to become the world's largest underwater restaurant.
Under - in the south of Norway - features a rectangular 'periscope' made of concrete, down which diners will travel five-and-half metres below sea level to eat and drink. 
An eleven metre-long and three-and-a-half metre-tall panoramic window gives guests a close-up view of marine life which the designers say is
Profimedia, Mega Agency

Gosti će moći uživati u obroku s 18 sljedova, čija su baza morski plodovi i namirnice lokalnih dobavljača. Cijena obroka po osobi iznosit će i do 3700 kruna, uključujući piće.

- Cilj nam je da 50 posto gostiju koji ondje budu jeli provedu noć u hotelu... Predviđamo da bi svake godine ovdje moglo blagovati oko 12.000 ljudi - kaže Gaute Ubostad, jedan od dvojice braće, vlasnika restorana i obližnjeg hotela.

Svečanom otvorenju prisustvovat će prijatelji i obitelj vlasnika, a prvi gosti ondje će moći uživati u dobroj hrani i ambijentu početkom travnja.

U svijetu je samo nekoliko podvodnih restorana, većinom u tropskim državama poput Maldiva.

This is set to become the world's largest underwater restaurant.
Under - in the south of Norway - features a rectangular 'periscope' made of concrete, down which diners will travel five-and-half metres below sea level to eat and drink. 
An eleven metre-long and three-and-a-half metre-tall panoramic window gives guests a close-up view of marine life which the designers say is
Profimedia, Mega Agency

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 17:22