AMBASADA SAUDIJSKE ARABIJE

FOTO: Nevjerojatna scena u centru Berlina: 'Ovo je banka Islamske države!'

Aktivisti za ljudska prava projicirali zastavu Islamske države na ambasadu
 PixelHELPER Facebook

Ambasada Saudijske Arabije u Berlinu ukrašena je zastavom Islamske države i etiketirana naslovom 'Daesh Bank'. Ovaj podvig su izveli aktivisti za ljudska prava kako bi privukli pažnju na veze Saudijaca sa terorističkom organizacijom javlja RT.

Umjetnik Oliver Bienkowski uz pomoć Pixel Helpera je ovo iscenirao kako bi upozorio na nepoštivanje ljudskih prava i potporu koju Saudijska Arabija navodno daje ekstremistima.

Iako Saudijska Arabija ima ključnu ulogu u koaliciji protiv islamista koju predvodi SAD, kraljevstvo je pogođeno kritikama svojih zapadnih saveznika zbog nedovoljno uloženog truda u borbi protiv terorizma.

Facebook screenshot

Kraljevstvo se redovito optužuje zbog potpore i financiranja raznih ekstremnih grupa koje pomažu saudijskom interesu u regiji. WikiLeaks je 2009. godine objavio dokument u kojem je Hillary Clinton, koja je tada bila državna tajnica SAD-a, rekla da Saudijska Arabija financira Islamsku državu, Talibane i Al-Qaedau. Kraljevstvo je oštro odbacilo tvrdnje.

U ratu u Siriji, Saudijci podržavaju opoziciju čiji određeno članovi usko surađuju sa islamistima i Al-Nusrom. Vjeruje se i da je Wahhabism, oblik Islama koji se promovira u kraljevini, neizravno ohrabrio uspon Islamske države.

Kao dio projekcije pojavio se i natpis “10 godina i 1000 udarac samo zbog bloganja #FREERAIF” što se odnosi na blogera Raif Badawia. Bloger je zatvoren zbog kritiziranja Saudijskih svećenika i pozivanja na više slobode u društvu. Već je četiri godine iza rešetaka.

Presuda je potaknula međunarodnu zabrinutost za Raifovo zdravlje i uzrokovala je niz prosvjeda diljem svijeta. Nakon što je primio 50 udaraca, otišao je na medicinski pregled koji je doveo do zaključka da više ne može primiti niti jedan udarac.

Ipak, Saudijski vrhovni sud je ostavio kaznu pa se udarci mogu nastaviti bilo kada piše RT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 10:18