JUTARNJI U SARAJEVU

FOTO: NA ZGRADU PARLAMENTA PROJICIRALI NATPIS 'JMBG CRIME SCENE' Pjevali 'Vratit će se Valter, j**** će vam mater!'

 Ines Tanović

NOVO 21:30 Prosvjedi su službeno završeni. Građani su najavili ponovno okupljanje sutra u 11:55.

--------------------------------

21:00 Prema procjenama organizatora u ovom trenutku ispred zgrade Parlamenta je više od 15.000 ljudi, što ove prosvjede čini najmasovnijima do sad. Na zgradi parlamenta trenutno je video projekcija na kojoj piše 'JMBG crime scene'. Prosvjedi će prema planu organizatora trajati do 22 sata, no sudeći prema trenutnom stanju, građani se razilaze već se okupljaju u sve većem broju.

--------------------------------

20:00 Nakon nastupa benda Letu štuke, na improviziranoj pozornici ispred zgrade parlamenta BiH na stage je izašao bend Dubioza kolektiv, kojeg je sarajevska publika dočekala s očekivano velikim oduševljenjem, s obzirom da je riječ o politički najangažiranijem bendu u regiji, koji o problemima bosanskohercegovačke svakodnevnice progovara na svim svojim albumima.

Promet prema centru je i dalje obustavljen. Program bi, prema službenim planovima, trebao trajati do 22 sata. Prisutan je velik broj novinara iz cijeloga svijeta.

Pred pozornicom tisuće ljudi pjeva 'Vratit će se Valter, j*** će vam mater'

--------------------------------

19:00 Ispred Parlamenta u ovom trenutku je više od 6000 građana, a promet prema centru grada u potpunosti je obustavljen.

Jedan od pokretača prosvjeda, bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan na upit do kada misli da će trajati protesti odgovorio je da će se nastaviti do 30. lipnja, odnosno roka koji su građani dali parlamentarcima da usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju. Među građanima koji su prisutni na prosvjedu velik je broj roditelja s djecom, a na skupu se pojavio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kao i roditelji preminule tromjesečne bebe Berine Hamidović.

18:02 U ovom trenutku na platou ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine nalazi se između dvije i tri tisuće ljudi. Za izjavu smo zamolili Branu Jakubovića iz benda Dubioza kolektiv, koji nam je pojasnio svoje razloge dolaska na prosvjed.

- Svi bendovi i njihovi članovi koji večeras ovdje nastupaju na ovom mjestu okupljaju se već danima, kao građani ove države. Ovo je naš način da se poklonimo svim ljudima koji ovdje dolaze svaki dan, i koji na jedan nesvakidašnji i, rekao bi, pametan način iznose svoje mišljenje, kazao je Jakubović.

- Jer, za razliku od prosvjeda kojima možemo svjedočiti ovih dana u Turskoj, Švedskoj ili Brazilu, ovo su jedini mirni i nenasilni prosvjedi. Mi smo izabrali ove političare, dali smo im posao, i ogromne plaće, i jedino što od njih tražimo jest da dođu u ovu zgradu i rade svoj posao. Tražimo da te nacionalističke bajke koje pričaju proteklih dvadeset godina ostave za svoju privatnu priču po kafanama, a nama omoguće servis, jer država je servis. Ovi ljudi, odnosno parlamentarci, na posao dolaze ponekad. Ja ne znam niti jednog privatnika koji će tolerirati da njegovi zaposlenici povremeno dolaze na posao. Mi im samo želimo reći da smo mi ovdje, i da je taj umjetnički čin koji se dogodio, a blokada parlamenta je bila umjetnički čin, naš pokušaj da im pokažemo kako je biti taoc, jer smo i mi taoci njihove politike proteklih 20 godina. Svi mi postavljaju jedno pitanje: Što je sljedeće? Ja ne znam što je sljedeće, ali ovaj narod je nastrpljiviji narod na svijetu, nama je dosta agresije i rata, ali nisam siguran koliko ćemo još biti mirni i trpiti ovu situaciju, rekao je Jakubović.

Trenutno je blokirana jedna strana ulice, koja vodi prema centru grada, no u drugom smjeru promet teče bez ometanja.

--------------------------------

17:18 Počelo je najavljeno prosvjedno okupljanje građana ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu. Trenutno se obavljaju posljednje pripreme za početak besplatnog prosvjednog koncerta #JMBG kojim devet bosanskohercegovackih bendova želi iskazati podršku prosvjedima koji u Sarajevu traju već 15 dana.

--------------------------------

Točno dva tjedna od početka prosvjeda ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu, danas je za 17 sati na istom je mjestu najavljen još jedan u nizu prosvjeda kojima građani Bosne i Hercegovine traže od nadležnih institucija donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Podsjetimo, povod za prosvjede koji su počeli 5. lipnja bio je slučaj djevojčice Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja nije mogla otputovati na liječenje u Njemačku jer, kao niti ostala djeca u Bosni i Hercegovini rodjena nakon 17. veljače, nije imala jedinstveni matični broj, a time niti potrebne dokumente za izlazak iz zemlje.

Naime, odlukom, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine van snage stavljen je zakon o JMBG, predložene izmjene zakona još nisu izglasane, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u međuvremenu je donijelo privremenu odluku o matičnom broju.

Građani koji se već 15 dana svakodnevno okupljaju ispred zgrade Parlamenta traže usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju do 30. lipnja, zatim, uspostavu državnog socijalnog fonda za financiranje liječenja bosanskohercegovačkih građana u inozemstvu te da se parlamentarci odreknu 30 posto svojih primanja u korist navedenog fonda.

Pitanje JMB-a proizvelo je do sada nezapamćene prosvjede diljem zemlje, a najveći do sada održan je prije tjedan dana kada je prosvjedovalo više od 10.000 ljudi.

Današnji je dan počeo kao i prethodni: pedesetak građana okupilo se na platou ispred zgrade Parlamenta gdje se svakodnevno održava, sada već tradicionalna - Kava pred Parlamentom. No, današnji je dan ipak poseban jer pored uobičajnih aktivnosti, okupljeni građani pripremaju i koncert podrške #JMBG protestima koji je zakazan za 17 sati, a na kojem će svoju podršku protestima dati devet bosanskohercegovačkih bendova među kojima su i Duboiza Kolektiv; Letu Štuke; Zoster, Frenkie, Skroz, Dvadesetorica i dr. Pretpostavlja se da bi današnji protesti brojem sudionika mogli nadmašiti one održane na istom mjestu 6. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 15:28