POPIS ZA ODSTREL

FOTO Na FBI-evoj listi: Najtraženiji domaći teroristi u SAD-u su žene!

Američki Savezni istražni ured (FBI) trenutno traga za sedam osoba koje su optužene za unutarnji terorizam , tj. za “Amerikancima koji, motivirani ekstremističkim ideologijama u SAD, napadaju druge Amerikance”. Zanimljivo je da su čak pet od ukupno sedam najtraženijih terorista - žene.

Prva na listi traženih je Donna Joan Borup koja je optužena da je 1981. godine u New Yorku u policijskom napadu na prosvjednike koji su prosvjedovali protiv apartheida Borup bacila kiselinu u lice jednog policajca i djelomično ga oslijepila. U to doba pripadala je marksističko-lenjinističkoj grupi "19. svibnja", koja je, prema tvrdnjama FBI-a, zagovarala oružanu revoluciju protiv američke vlasti. FBI navodi i kako Borup ima fotografsko pamćenje te da je vrlo inteligentna.

Druga na popisu je Joanne Deborah Chesimard, pripadnica revolucionarne aktivističke organizacije Black Liberation Army. Zajedno sa još dvije pripadnice organizacije za vrijeme prometne blokade u svibnju 1973 ubila je policajca koji je zaustavio njihov automobil radi rutinske kontrole, a drugog ranila. Ubrzo nakon ubojstva je uhićena i osuđena na doživotni zatvor, no 1979. godine pobjegla je iz zatvora na Kubu. FBI nudi milijun dolara za svaku informaciju koja može dovesti do njenog uhićenja.

Josephine Sunshine Overaker optužena je za podmetanje požara u energetskom postrojenju, kao aktivistica organizacija Earth Liberation Front (ELF) i the Animal Liberation Front (ALF). FBI navodi kako je Josephine veganka koja tečno govori španjolski, vjerojatno koristi droge i ima dlačice iznad gornje usnice.

Rebecca J. Rubin je 2006. godine optužena za iste zločine kao i Josephine Sunshine Overaker. I ona je sudjelovala u akcijama organizacija Earth Liberation Front (ELF) or the Animal Liberation Front (ALF).

Sedma na listi je Elizabeth Anna Duke koja je tražena zbog niza kriminalnih aktivnosti tijekom sedamdesetih i početka osamdesetih godina. I ona je bila članica komunističke organizacije "19. svibnja". Optužena je za skrivanje eksploziva, a u bijegu je od 1986. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:11