UDAR TERORISTA

FOTO Mumbaijem odjeknule tri eksplozije, najmanje 21 mrtav, 141 ozlijeđen!

 AFP

MUMBAI - Indijskim gradom Mumbaijem odjeknule su tri snažne eksplozije i usmrtile najmanje 21 ljudi dok je 141 osoba ozlijeđena. Napadi su se zbili na tri vrlo prometna mjesta, u 19 sati po lokalnom vremenu, kada mnogi radnici idu kućama s posla i na ulici se nalazi najveći broj ljudi, javlja BBC .

- Bile su tri eksplozije. Ne znamo tko stoji iza napada jer niti jedna skupina još uvijek nije preuzela odgovornost - potvrđeno je iz tamošnje policije.

Najprije je odjeknula eksplozija u blizini velikog Mumbadevija hrama. Potom je uslijedila eksplozija u centru grada, a bomba je podmetnuta u taksi. Posljednja je bila u blizini Kuće opere. Očito je kako su ciljane mete bile upravo one gdje se kreće velik broj osoba.

Zbog eksplozija su telefonske linije u kvaru, a na nekim dijelovima grada nema ni struje i došlo je do velikog prometnog kolapsa u centru Mumbaija, koji inače broji preko 12 milijuna stanovnika i najmnogoljudniji je grad u Indiji .

Mumbai je u studenom 2008. godine bio meta napada militanata u kojima je poginulo 170 osoba. Baš su se nakon napada iz toga razloga pojavile i informacije kako se ovaj napad u Mumbaiju zbio upravo na rođendan Mohammada Ajmala Amira Qasaba, terorista koji je jedini ostao živ nakon tog kobnog napada otprije tri godine. No to se ubrzo pokazalo lažnim jer je njegov rođendan u rujnu, tako da se još uvijek nagađa koja bi skupina mogla stajati iza ovog krvoprolića.

Ipak, najteži teroristički napad koji je pogodio Mumbai zbio se 1993. godine tijekom sukoba hinduista i muslimana, kada je u 12 vezanih eksplozija diljem grada poginulo 257 osoba, a 700 ih je bilo ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 03:46