PARADA KIČA

FOTO Makedonci proslavili 20 godina nezavisnosti: Na skopskom glavnom trgu raspašoj s laserima, muzikom i spomenikom

Skopje, 080911.Veceras u centru Skopja proslavilo se 20 godina nezavisnosti Republike Makedonije i uspesno sprovedenog referenduma na kome su 8 septembra 1991godine gradjani izglasali samostojnu i suverenu Makedoniju. Centralni program, koji ima kosmopolitski znacaj odrzao se na trgu. Tim povodom je svecano pustena fontana na kojoj je grandiozni kip Aleksandra Makedonskog, Muzej Makedonske borbe, kao i trijumfalna kapija 'Makedonija'. Ulice Skopja bile su pune odusevljenih gradjana koji su slavili do dugo u noc.Foto: Maja Zlatevska / Cropix
 Maja Zlatevska / Cropix

ZAGREB - Jučer se u centru Skopja proslavilo 20 godina nezavisnosti Republike Makedonije.

Makedonija je jedina bivša republika SFRJ koja je federaciju napustila mirnim putem, nakon referenduma održanog 8. rujna 1991. kad se gotovo tri četvrtine njezina stanovništva izjasnilo za samostalnu i suverenu Makedoniju. Od tada se taj dan slavi kao Dan nezavisnosti.

Na ulicama Skoplja bila je organizirana parada Vojske Makedonije, a centralni program, koji ima kosmopolitski značaj održao se na trgu. Tim povodom je svečano puštena fontana na kojoj je grandiozni kip Aleksandra Makedonskog, Muzej Makedonske borbe, kao i trijumfalna kapija 'Makedonija'.

Ulice Skopja bile su pune oduševljenih građana koji su slavili do dugo u noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:11