GRAD POD OPSADOM

FOTO: KAOS U KANADI Rafali odjekivali Ottawom, napadnut parlament: 'Tražimo veći broj napadača'

Cijeli je grad pod opsadom, stižu izvješća o pucnjavi u parlamentu i na drugim lokacijama
 AFP

>>> NOVO 23:00 Kanadski su mediji objavili da policija vjeruje kako je parlament napao 32-godišnji Michael Zehaf-Bibeau, državljanin Kanade koji je ubijen na licu mjesta. On je prije upada u parlament ubio vojnika Nathana Cirilla, koji je imao 24 godine. Motivi napada nisu jasni, a potraga za mogućim drugim napadačima i dalje je u tijeku.

---------------------------

21:00 Ranije objavljene informacije kanadskih medija o pucnjavi u šoping centru pored parlamenta demantirane su. Prema posljednjim informacijama, jedna je osoba u napadu ubijena, a ubijen je i jedan napadač, dok policija i dalje traga za nekoliko drugih napadača. Na izvanrednoj konferenciji za novinare policija je priznala da je bila zatečena današnjim događajima.

Iz svijeta su u međuvremenu počele stizati osude napada, a američki predsjednik Barack Obama telefonski se čuo s kanadskim premijerom Stephenom Harperom kako bi mu izrazio dobrosusjedsku podršku.

---------------------------

18:46 Vojnik koji je upucan dok je čuvao stražu kod spomenika palim borcima podlegao je ozljedama, izvijestili su kanadski mediji. Pojavila su se i izvješća da je kanadsko veleposlanstvo u Washingtonu blokirano.

---------------------------

18:39 Kanadski mediji javljaju da su još najmanje dvije osobe ozlijeđene u pucnjavu po Ottawi. Prema nepotvrđenim izvješćima, jedan je napadač ubijen u zgradi parlamenta, ali za još njih nekoliko traga se po gradu.

Inače, kanadski premijer Stephen Harper danas se u Torontu trebao susresti s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Malalom Yousafzai, koju su prije nekoliko godina u Pakistanu hicima u glavu umalo ubili talibani.

FOTOGALERIJA Napad na kanadski parlament

17:50 Policija u Ottawi u posljednjem izvješću navodi kako je u gradu primijećen veći broj napadača. S obzirom da je prva meta napada bio vojnik, kanadska je vojska objavila da iz preventivnih razloga do daljnjega zatvara sve vojne baze. Sve policijske zgrade u Ottawi su pod blokadom, a blokirana je i zgrada američkog veleposlanstva.

Pojavila su se i izvješća o novoj pucnjavi u jednom velikom trgovačkom centru blizu zgrade parlamenta.

Izuzev vojnika koji je ozlijeđen, a s kolegom je držao stražu kod spomenika palim borcima, nema izvješća o mogućim drugim žrtvama.

---------------------------

OTTAWA - U neposrednoj blizini zgrade kanadskog parlamenta u Ottawi, pored spomenika palim borcima, u srijedu se u prijepodnevnim satima začula rafalna paljba. Prema prvim informacijama, u pucnjavi je nešto prije 10 sati po lokalnom vremenu (16 sati po hrvatskom vremenu) jedan vojnik ozlijeđen, a nepoznati je napadač otrčao u zgradu parlamenta.

Agencija Associated Press navodi izvješća o pucnjavi u samoj zgradi parlamenta, u kojoj je ispaljeno najmanje 20 hitaca.

Pojavila se i snimka samih pucnjeva koji su odjeknuli u parlamentu. Možete je pogledati OVDJE .

Premijer Stephen Harper je hitno napustio parlament i trenutno je navodno na sigurnom.

MICHEL COMTE
This October 22, 2014 photo shows police and medical personell moving a wounded person into an ambulance at the scene of a shooting at the National War Memorial in Ottawa, Canada. Parliament Hill's Centre Block is in lockdown after a Canadian soldier standing guard at the National War Memorial in Ottawa was shot by an unknown gunman and there are reports of gunfire inside the halls of Parliament. AFP PHOTO / Michel COMTE

Svjedoci napadača u parlamentu opisuju kao muškarca s puškom ili automatom, odjeven je u tamni kaput, a neki tvrde i da je lice prekrio pokrivalom kakvo se može vidjeti u bliskoistočnim državama.

Iako su lokalni mediji u jednom trenutku izvijestili da je napadač u parlamentu ubijen, u međuvremenu su se začuli novi pucnjevi, tako da je očito kako situacija još nije razriješena.

Jedan lokalni novinar izvijestio je da se pucnjava oko 11 sati po lokalnom vremenu začula i u blizini luksuznog hotela Chateau Laurier. Policija sada tvrdi da bi napadača po gradu moglo biti i više.

U Ottawi je nastao kaos, sve je puno policije i drugih službi.

Inače, cijela je Kanadaa proteklih nekoliko dana na iglama nakon što je podignut stupanj opasnosti od mogućeg terorističkog napada.

MICHEL COMTE
This October 22, 2014 photo shows police and medical personell at the scene of a shooting at the National War Memorial in Ottawa, Canada. Parliament Hill's Centre Block is in lockdown after a Canadian soldier standing guard at the National War Memorial in Ottawa was shot by an unknown gunman and there are reports of gunfire inside the halls of Parliament. AFP PHOTO / Michel COMTE

U utorak je jedan muškarac, koji je nedavno prešao na islam, ubijen u Quebecu. Upucala ga je policija nakon što se on automobilom namjerno zaletio u dvojicu vojnika.

Zasad nema informacija tretiraju li kanadske vlasti današnji incident u Ottawi kao teroristički napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:13