ZVJEZDANI PROPUST

FOTO: ISCURILE BIZARNE SNIMKE AMERIČKE TAJNE AGENCIJE Šef NSA uredio Centar poput Enterprisea

Čelni čovjek američke špijunske agencije NSA Keith Alexander je 'kauboj', ekscentrik i zaljubljenik u 'Zvjezdane staze', piše prestižni magazin Forreign Policy. Alexander je u Fort Belvoiru u Virginiji izgradio 'centar za informacije' potpuno po uzoru na kontrolnu sobu u Enterpriseu. Neimenovani izvor otkrio je novini tu pomalo bizarnu tajnu. Replika komandnog mosta iz kultne serije je potpuna: ondje su i kromirane površine, kompjuterske stanice, veliki TV monitor na prednjem zidu, kao i vrata koja naprave onaj 'vuuuuš' zvuk kada se otvaraju i zatvaraju'.

'Primarna namjena ovog centra bila je da osigura 24-satno praćenje informacija diljem svijeta koje bi onda koristile američkoj vojsci i federalnoj agenciji', saznaje se iz planova za izgradnju Centra.

Futuristička prostorija, uređena u izrazitom vojnom stilu, ima i komandantovu kontrolnu ploču koja podupire iluziju da se radi o svemirskom brodu. Svi koji su ikad ušli u sobu su poželjeli sjediti na toj stolici, zamišljajući da su Jean Luc Picard.

Agencija NSA je zadnjih nekoliko mjeseci dobila veliki publicitet u cijelom svijetu i čini se prilično jasnim da je u doba osmogodišnjeg Alexanderovog predsjedavanja postala vrlo moćnom. Alexander, piše Forreign Policy, nije čovjek koji razumije da ogromna moć koju ta obavještajna agencija ima, može biti zloupotrebljena. Njegov stav je 'Vjerujte mi i zauzvrat dobit ćete zaštitu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:02