SUDE MU KAO ODRASLOM

FOTO Hoće li postati najmlađi osuđenik na doživotnu kaznu: Dječak (13) je ubio brata (2) i silovao polubrata (5)

Proživio je djetinjstvo puno nasilja i napastovanja. Majka narkomanka rodila ga je sa samo 12 godina, nakon što je silovana. Fernandezu je bilo tek 12 godina kad je, u napadu bijesa, smrskao bratovu lubanju o policu za knjige
 AP

Pravosuđe Floride trenutno se nosi s jednim od najtežih i najsloženijih slučajeva suđenja maloljetniku kao odrasloj osobi. Radi se o Cristianu Fernandezu (13), koji je optužen za ubojstvo dvogodišnjeg brata i seksualno napastovanje petogodišnjeg polubrata, nakon što je sam proživio djetinjstvo kao žrtva nasilja i seksualnog napastovanja. Ako bude proglašen krivim, Fernandez bi mogao postati najmlađi osuđenik na doživotnu kaznu u povijesti američkog pravosuđa.

Fernandez je bio zapostavljen od strane svoje majke Biannele Susane, kojoj je pak bilo samo 12 godina kad ga je rodila, ostavši trudna nakon što ju je napastovao 25-godišnji rođak koji je za to dobio 10-godišnju uvjetnu kaznu. Osim majke, zapostavljala ga je i baka. Obje su se drogirale, a policija je zabilježila i slučaj kad je Fernandez s dvije godine nađen kako potpuno sam, gol i uprljan luta ulicama usred noći. Kad ga je policija odvela baki u obližnji motel, nju su pronašli okruženu kokainom.

Fernandezu je bilo tek 12 godina kad je, u napadu bijesa, smrskao bratovu lubanju o policu za knjige. Malom Davidu koji je pri tome smrtno stradao bilo je tada tek dvije godine, a policija je i majku optužila za ubojstvo ih nehaja jer je četiri sata provela surfajući internetom tražeći informacije o 'komi' i 'potresu mozga' kod male djece prije nego što je pozvala pomoć. Htjela je izbjeći uplitanje bilo kakvih službi s obzirom na povijest sa socijalnim radnicima, koji su joj više puta oduzimali djecu. Za ubojstvo iz nehaja joj prijeti 30 godina zatvora.

Fernandezov je slučaj potaknuo oštru debatu u američkoj javnosti o tome nije li doživotna kazna ipak prestroga za dijete njegovih godina, pogotovo s obzirom na okolnosti u kojima je i sam živio. Kad mu je bilo samo dvije godine i on i njegova majka stavljeni su u udomiteljske obitelji. Kad mu je bilo osam godina, socijalni radnici zaprimili su prijavu da je seksualno napastovan od strane starijeg člana ili članice obitelji. Prijavljeni su i mnogi drugi incidenti – Cristian je jednom ubio mačića, simulirao je snošaj s kolegama iz razreda i masturbirao je u školi. Zabilježeno je i kako je jednom rekao psihologu da se osjećaje 'jednostavno mora progutati', bez obzira na situaciju u kojoj se nađeš.

U listopadu 2010. Fernandez i njegova majka već su živjeli s njezinim novim mužem, koji je Fernandeza tako snažno udario u oko da su ga iz škole poslali u bolnicu. Dječak je u bolnici rekao točno što se dogodilo, a kad je policija otišla do stana, njegovog očuha je pronašla mrtvog. Ubio se sam, hicem iz pištolja.

Nakon toga Fernandez se preselio u Jacksonville, gdje je u školi briljirao i činilo se da je napokon sve u redu. No 3. lipnja 2011. policija je pozvana istražiti smrt malog Davida. Dječačić je imao frakturu lubanje, masnice po lijevom oku i teško krvarenje u mozgu. Autopsija je pokazala da bi vjerojatno bio ostao živ da je liječnička pomoć pozvana na vrijeme.

Susana, kojoj je tada bilo 25 godina, priznala je svoju odgovornost, s obzirom da je Cristiana, Davida i svoju drugu djecu ostavila same kod kuće. Ispričala je da je David bio u nesvijesti kad se ona vratila doma, no policija je na njezinom računalu pronašla dokaze da je satima oklijevala pozvati pomoć dok je njezino najmlađe dijete na podu umiralo. Još je jedna otegotna okolnost da je Cristian Davidu slomio nogu dva tjedna prije nego što ga je ubio.

Cristianova majka Biannela Susana

Osim bratovog ubojstva, Fernandez je optužen i za seksualno napastovanje petogodišnjeg polubrata, koji je psihijatru ispričao da ga je ovaj napastovao. Inače, Fernandez sasvim otvoreno razgovara s policijom i odvjetnicima o svemu što se dogodilo i kako je i zašto postupio onako kako je u brojnim incidentima koji se nalaze u dosjeima socijalnih službi.

U svakom slučaju, porekao je bilo kakvu namjeru da ubije svog brata, ali nije objasnio što je u njemu tog trenutka izazvalo takav bijes da je dječačića zabio u policu.

Od sličnih slučajeva u SAD-u bilježi se onaj iz 2011. u Coloradu, u kojem je dječak priznao ubojstvo oboje roditelja u vrijeme kad mu je bilo 12 godina. Osuđen je na sedam godina u zatvoru za maloljetnike i tri godine uvjetne kazne.

U Pennsylvaniji je 11-godišnjak koji je ubio trudnu zaručnicu svog oca slično osuđen na kaznu u maloljetničkom zatvoru, gdje će ostati dok ne navrši 21 godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:24